Luleå: ”Riv EU:s flyktingmur!”

2015-09-16 11:59:50
Lördagen den 12 september samlades cirka 200 personer i Luleå för att kräva att EU:s flyktingmur rivs och att flyktingar välkomnas.

Initiativet till Refugee Welcome-manifestationen kom från Asylrörelsen i Norrbotten tillsammans med Afghanska kulturcentrum i Norra Sverige och Studenter mot Rasism.

Bland talarna fanns Adnan Al Dibsi som berättade om flyktingsituationen i Syrien och dess grannländer. Mohammad Hajjo vittnade om sin flykt över Medelhavet och oron över familjen som är kvar i Syrien. Inger Asplund berättade om alla människor som ställer upp för de flyktingar som passerar Luleå på sin väg mot finska gränsen. Många skänker pengar, mat och andra förnödenheter. Buss- och järnvägsstationen är bemannad varje dag med  människor som serverar varm dryck, smörgåsar och annat som behövs.

Jonas Brännberg representerade Asylrörelsen i Norrbotten:
– Tack vare flyktingarnas egna uthållighet och kamp, tillsammans med vad jag skulle vilja kalla europas nya sociala rörelse, har den gamla dagordningen skakats om. De rasistiska partier som stigmatiserar flyktingar har pressats tillbaka. Murarna mot flyktingar som har rests i vårt namn har börjat ifrågasättas. Europas  ledare som har byggt dessa murar har tvingats backa något. Det är långt ifrån tillräckligt, men en sporre till att fortsätta kämpa, sade Jonas, som också talade om västmakternas politik som tvingar människor på flykt. 

Under manifestationen anmälde sig flera att jobba vidare både med Asylrörelsen och Studenter mot Rasism. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!