Luleå: RS-budget för vad som behövs

2011-06-16 13:09:36


Jonas Brännberg.

Precis som i många andra kommuner kan Luleås kommuns ekonomi verka vara i hyfsat skick, men det beror bara på de stora nedskärningar som har gjorts under de senaste åren. Dessutom är dagens uppgång som tillfälligt ”räddar” kommunernas ekonomi ytterst bräcklig och tillfällig.

– Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag vill visa på vad som egentligen behövs: en massiv satsning på skolan, omsorgen och på personalens villkor, framförallt genom högre personaltäthet och höjda lägstalöner. Men för det krävs en socialistisk politik och kamp, berättar Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

Under en rad år har ”effektiviseringar” (läs nedskärningar) kombinerats med att verksamheterna, framförallt vård och skola, inte har fått täckning för sina ök­ade kostnader. Till exempel har skolan gjort nedskärningar på över 100 miljoner kronor under de senaste fem åren.
I S- och MP-majoritetens ­förslag för 2012 planeras dock enligt budgetförslaget inga nya nedskärningar. Detta är dock en sanning med modifikation eftersom verksamheternas kostnader bara räknas upp med 1,5 procent, trots att inflationen nu är 3,3 procent och ökande (SCB i april).
– Rättvisepartiet Socialisterna vill skjuta till 28 miljoner kronor till skolan och 21 miljoner kronor till socialförvaltningen. Det handlar både om ökade behov, höjd personaltäthet och förbättrade arbetsvillkor, till exempel för att avskaffa delade turer. Men vi har också riktade satsningar, till exempel till kvinnojouren och för att påbörja planeringen av ett kvinnohus. Utöver det satsar vi på höjda lägstalöner (minst 20 000 kronor i månaden för ett heltidsjobb) och höjda sommarjobbslöner, förbättrad kollektivtrafik och fler drogfria mötesplatser både för ungdomar och vuxna, berättar Johanna Evans, ersättare i kommunfullmäktige.

– Vårt budgetalternativ behöver kamp för att kunna förverkligas. Visserligen kan en hel del pengar överföras från politiker­privilegier, partistöd, marknadsföring, EU-projekt, kommunens bolag etc, men det är ändå inte tillräckligt. Om kommunen ska klara att täcka behoven av sko­la, äldreomsorg, fritidsgårdar, stöd till personer med funktionshinder etc, behövs en tuff strid för ökade – och indexreglerade – statsbidrag.
– Vi kräver att kommunen ­inleder en kampanj för ökade statsbidrag och inbjuder fackföreningar och andra kommuner till denna! Som ett första steg skulle en protestdag kunna utlysas som kombinerar demonstrationer med en ”kommunal generalstrejk” mot regeringens svältkur för vård, skola och omsorg. Tyvärr lyfter varken facktoppar­na eller de så kallade oppositionspartierna ett finger för att mobilisera till kamp mot högerpolitiken. Rättvisepartiet Socialisterna anser att ett kommunalt uppror tillsammans med fackli­ga gräsrötter och andra, med massdemonstrationer och även strejker, är nödvändigt för att vård och skola ska räddas, säger Göran Thyni, kommunfullmäk­tigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Hela budgeten finns att läsa på rslulea.wordpress.com.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!