Luleå: RS kräver anställningstrygghet för vikarier

2013-08-21 14:19:16
– Vi har jättesvårt att få vikarier. Om någon är borta blir det ännu mer ansträngt, berättar personalen på Örnnässkolans fritidshem.

Både här och på andra arbetsplatser i kommunen är stödet stort för Rättvisepartiet Socialisternas (RS) motion till Luleå kommunfullmäktige i vilken man kräver en vikariepool med fast anställd personal, för att täcka basbehovet av vikarier.
– Det hade vi ju förut i kommunen och det fungerade jättebra, säger en av fritidspedagogerna på Örnnässkolans fritidshem.
Motionen kommer att diskuteras på kommunfullmäktige den 26 augusti. Svaret från den S-styrda kommunledningen är att de vill utreda frågan.

– Vi vill ha ett beslut om att detta ska införas, inte en till utredning. Se bara på frågan om delade turer; den har de förhalat i snart fyra år med olika utredningar. Det behövs en förändring nu, för kvalitén i skola, förskola och fritidshem och för rimliga arbetsvillkor för både vikarier och ordinarie personal, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.
Personalen på Örnnäset är också upprörd över att så kallade ”socioekonomiska faktorer” inte används vid fördelningen av resurser.
– Vi är sex anställda på 117 inskrivna barn. Våra barn behöver mer stöd, säger en i personalen. Bara om man går över på andra sidan Hertsöleden så är situationen en helt annan, säger en annan i personalen.

När RS/Offensiv berättar om Folkkampanjen för Gemensam Välfärd blir responsen god, särskilt när vi betonar att det inte räcker med verksamhet i offentlig regi, utan att det också måste tillskjutas mer resurser för att täcka behoven.
– Jag kan inte fatta hur dessa privata bolag kan tillåtas ta ut sådana vinster. Det är ju helt sjukt.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!