Luleå: RS kräver att åldersuppskrivna får bo kvar

2018-02-05 13:49:21

foto: Anton Lindbäck


Kravet att ensamkommande ska få bo kvar i sina kommuner även som 18-åringar har tagits upp med kraft av den stora solidaritetsrörelse som svept över landet sen i höstas. I Luleå har det rests av nätverket Kraftsamling för ensamkommande och av RS, som också tog upp frågan i en motion i april.

S-majoriteten i Luleå kände av trycket och i höstas tog kommunfullmäktige beslutet att ensamkommande barn på flykt skulle tillåtas bo kvar i kommunen även efter att de hade fyllt 18 år. Detsamma gäller tyvärr inte för de som ”skrivs upp” till ”18 år” genom Migrationsverkets så kallade åldersbedömning.
Det var först på kommunfullmäktiges möte i måndags som Rättvisepartiet Socialisternas motion som kräver att åldersuppskrivna ska få bo kvar kom upp för beslut. Jonas Brännberg, som representerar RS i kommunfullmäktige, gick igenom skandalen med ålderuppskrivningar.

Åldersuppskrivingarna baserar sig på åldersbedömningar som forskare med rätta kallar ”junk science”. Till och med de forskare som Migrationsverket själva hänvisar till anser att Migrationsverkets metod inte är pålitlig. Lillebröder blir storebröder, andra experter gör andra bedömningar än Migrationsverket i 17 av 20 fall, det saknas relevant jämförelsematerial och myndigheten struntar i forskning som visar att dessa åldersbedömningar saknar vetenskaplig underbyggnad.
Socialdemokraterna försvarade sitt avslag med ett svar som sa att ”De som skrivs upp i ålder har haft fel ålder från början och därmed egentligen befunnit sig i fel process”.
– Svaret från S innebär att de tycker att åldersbedömningar ger ”rätt” ålder, trots att de helt saknar trovärdighet och uppenbart är ett politiskt beställningsjobb. Det är skamligt att Luleå kommun på felaktiga grunder ska riva upp ungdomar som har rotat sig här, säger Jonas Brännberg.
Socialdemokraterna försökte i debatten påstå att motionen ”varken gör till eller från”.
– Jag tror inte de ungdomar som tvingas flytta från kommunen och in i Migrationsverkets boende med kanske 6-8 personer i samma lägenhet, och många mil med buss till skolan, håller med dig, sade Jonas Brännberg.

De partier som stödde RS motion var Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Mari-Anne Björn (C) berättade om hur Migrationsverket medvetet hade väntat med att ge ensamkommande beslut tills de fyller 18 år och hur alla i en och samma familj har fått födelsedag på samma datum.
Socialdemokraterna allierade sig med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Landsbygdspartiet. Som vanligt var de flesta SD-ledamöter frånvarande.
Moderaterna fyller dock SD:s frånfall på ett utmärkt sätt. Det går inte att skilja Moderaterna från SD när gruppledaren Anders Josefsson säger att motionen vore att ”premiera de som ljugit om sin ålder”.
– Vad har du grund för det påståendet? sade Jonas Brännberg i kommunfullmäktigedebatten utan att få svar.

Att pressen är stor på Socialdemokraterna i frågan visades dock av att en S-ledamot röstade för motionen och en annan avstod från att rösta, något som är mycket ovanligt. Ingen socialdemokrat kunde under hela debatten förklara vad deras skrivning om att ensamkommande hade ”haft fel ålder” baserade sig på.
– Tystnaden är öronbedövande, avslutade Jonas Brännberg debatten. ■

”Luleå ska inte bidra till den omänskliga flyktingpolitiken”  

På måndagen höll en liten skara aktivister från nätverket ”Låt oss leva” i Luleå en manifestation utanför kommunhuset innan kommunfullmäktiges möte. Anledningen var att kommunfullmäktige skulle debattera åldersbedömningarna av Afghanska ungdomar och för att kommunalrådet Niklas Nordström här om veckan, med glädje, omfamnat Migrationsverkets förfrågan om uppförandet av ett flyktingförvar i kommunen.

Aktivisterna från ”Låt oss leva” uppmanade de passerande politikerna att säga nej till ett flyktingfängelse och att man inte vill att Luleå ska vara en del av den omänskliga flyktingpolitiken. ■

Anton Lindbäck


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!