Luleå: RS mot strömmen i arvodesstriden

2006-12-20 13:30:01
Sedan valet i september har politikerna i Norrbotten gått till gemensam offensiv för att höja sina arvoden. Efter förslag om höjda arvoden i Luleå har bland annat Boden (med v, m och ns i spetsen), Kiruna, Gällivare, Kalix och landstinget följt efter.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är det enda partiet som föreslagit sänkta arvoden, något som uppmärksammades ordentligt i media efter måndagens kommunfullmäktigemöte.
Under rubriken ”arvodesattacken” skrev NSD  19 december ”Rättvisepartiet ville pruta Yvonne Stålnackes arvode med 90 procent och halvera Karl Petersens. ’Politikerna ska inte tjäna mera än folket de företräder’, sade Jonas Brännberg.”
”Rättvisepartiet presenterade ett förslag till arvoden som skiljde sig radikalt från kommunledningens förslag. … ’Politiker genomför stora besparingar men ger sig själva höga arvoden och pensionsförmåner. Och så fort kritik uttalas försvarar politikerna sina arvoden. Vi tycker det är fel, arvodena bör ligga på samma nivå som arbetarnas löner’, sade Brännberg.” var en del av rapporten från Norrbottens-Kuriren samma dag.

Politiker på arbetarlön

– Det här handlar framförallt inte om moral, etik eller rättvisa. Det handlar om politiker som lever i en helt annan verklighet än sina väljare och som tar beslut som drabbar vanligt folk men inte dem själva, sade Göran Thyni, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, på kommunfullmäktigemötet.
I Luleå har socialdemokraterna, folkpartiet och vänsterpartiet slutit en  allians för att kunna angripa Rättvisepartiet Socialisterna. De har beslutat att arvodesbeloppen ska vara maxbelopp och uppmanat RS att avstå arvode.
– Vi har framgångsrikt försvarat vår linje att vi inte behåller pengar utöver en normal arbetarlön personligen, men att överskjutande belopp går till den kamp vi för mot nedskärningar och högerpolitik. Det är viktigare nu än någonsin med både personliga och materiella resurser för att besvara den krigsförklaring som högeralliansen gett ungdomar, arbetslösa, sjukskrivna och hela fackföreningsrörelsen. Så länge de etablerade partierna ger sig själva hundratals miljoner, uppbackade av näringslivets miljarder som används till propaganda måste vi använda de små resurser vi har till kampen, säger Karin Wallmark, ersättare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg
gruppledare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!