Luleå: RS motion om lägsta löner i Luleå avslöjar s och v

2008-01-09 14:51:26

foto: Offensiv Luleå
Kommunfullmäktigeledamot Jonas Brännberg i Luleå

På kommunfullmäktigemötet i Luleå den 17 december 2007 behandlades Rättvisepartiet Socialisternas motion om att höja kommunens lägstalön till 18 000 kronor. Debatten var kort men avslöjande: Socialdemokraterna avslog motionen med vänsterpartiets stöd. De gjorde det ”så bra” att de borgerliga partierna inte ens bemödade sig om att delta i debatten.

”Rapporter från bland annat LO visar att löneskillnaderna har ökat mellan arbetare och tjänstemän … 45 procent av Kommunals medlemmar i landet tjänar under 18 000 kronor per månad. Samtidigt är stödet stort för att höja kvinnors och låginkomsttagares löner. Enligt Synovate Temos opinionsundersökning 2 februari 2007 anser sju av tio att det borde vara mindre löneskillnader mellan dem som tjänar lite och dem som tjänar mycket. 2 773 luleåbor har skrivit på Rättvisepartiet Socialisternas namnlistor, vars huvudkrav är en höjning av lägstalönerna till 18 000 kronor per månad”.
Det är ett utdrag ur motionen som föreslog att den kommunala lägstalönen skulle vara 18 000 kronor, om inte kollektivavtal anger högre. I svaret till motionen sas det att kostnaden för motionen endast är 17 miljoner kronor per år. Detta kan jämföras med det extra bidrag till Luleå Hockeys elitverksamhet som s vill göra på 11,4 miljoner kronor per år.
– Vår lönepolitik är bra och långsiktig. Löneskillnader mellan män och kvinnor minskar, sa Yvonne Stålnacke, kommunalråd för socialdemokraterna.
– Det stämmer bara inom samma yrke. Problemet är att kvinnodominerade yrken har betydligt lägre löner. Skillnaderna mellan yrken ökar. Tycker du det är rätt att löneskillnaderna ökar?, frågade sig undertecknad utan att få svar.
– De lägsta lönerna i kommunen kan tyckas låga. Men de lönerna är ju innan OB-ersättning o s v för arbete på kvällar och helger, argumenterade Annika Eriksson från miljöpartiet.
Vänsterpartiet sa till en början ingenting i debatten.

Var står vänsterpartiet?
– Var står vänsterpartiet i den här frågan? I kommunstyrelsen yrkade ni ingenting när majoriteten avslog den. Ni reserverade er inte. Ändå kan man på er hemsida läsa ”Fortfarande på 2000-talet är kvinnors löner, inkomster och arbetsvillkor sämre än mäns. …Vi har en politik för att bryta undervärderingen av kvinnors arbete och som klargör vad som måste ske för att förändra. Att både kvinnor och män ska kunna arbeta, vara föräldrar, sköta hemarbete och ha ledig tid på lika villkor är ingen utopi – det är vänsterpolitik”, citerade undertecknad.
Först då gick en vänsterpartist upp och svarade.
– Löner ska inte sättas av kommunfullmäktige utan av arbetsmarknadens parter i en förhandling som ger ett kollektivavtal. Annars blir fackföreningarna svaga. Dessutom måste staten tillföra resurser, sa Bertil Bartholdsson.
– Redan idag är Luleå kommuns löner högre än det skandalöst dåliga kollektivavtalet. Anser vänsterpartiet då att lönerna ska sänkas till kollektivavtalets nivå? I en förhandling måste kommunen ha en ståndpunkt. Rättvisepartiet Socialisterna anser att kommunen borde gå in i förhandlingarna med målet att höja lägstalönerna till 18 000 kronor, sa undertecknad.
Motionen visade med all tydlighet hur socialdemokraternas, men även vänsterpartiets, tal om att stå på låginkomsttagares sida är rent hyckleri. Även om Rättvisepartiet Socialisterna delar åsikten om att kommunerna måste tillföras mer pengar från staten så kan lägstalönerna ändå höjas utan problem.
Idag är vänsterpartiet så upplåst till socialdemokraterna och en nyliberal politik att de inte ens kan ställa sig bakom en sådan liten förbättring för arbetarklassen.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!