Luleå: RS tog strid mot SD:s obscena rasism

Liv Shange Moyo (RS) debatterade mot de allt värre rasistiska utspelen från särskilt SD (Foto: Offensiv).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Visste du att veganmat kan döda dig? Eller att ”grova våldsbrott begås av de som forslats hit av Migrationsverket, inte av ’rena’ lulebor”? De här reaktionära lögnerna öste SD på med i kommunfullmäktige i Luleå i måndags. RS ledamöter gav givetvis svar på tal.

Kommunfullmäktiges möte i Luleå den 23 september upptogs till stor del av två debatter – dels om otrygghet och brottslighet, dels om växtbaserad kost i skolan.
Kristdemokraterna hade lagt en motion som föreslog att kommunen skulle införa EST (Effektiv Samordning för Trygghet) som metod för samverkan mellan kommunens verksamheter, polisen och det så kallade ”civila samhället” (exempelvis fastighetsbolag). De menade att metoden, som togs fram 2016 och tillämpas i flera kommuner runt om i landet, skulle vara ett dokumenterat effektivt och kunskapsbaserat sätt att strukturera samverkan. 
Detta stöddes av de övriga partierna minus RS, S och MP. Vänsterpartiet hade bestämt sig för att stödja förslaget ”efter att ha ringt runt till partikolleger runt om i landet” och fått höra att metoden ”fungerar bra”. När S insåg att det något märkliga stödet från V betydde att motionen skulle gå igenom föreslog de en återremiss för att utreda kostnaden för att införa EST, vilket också blev utfallet.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tog ställning emot motionen och tog upp de grundläggande trygghetsfrågor som tappades bort av övriga partier – hur satsningar istället för ”effektiviseringar” på skolan, med marginaler för lärare och annan personal att se och ingripa när unga riskerar att hamna i brottslighet, skulle minska behovet av kartläggning och inkoppling av polis.
RS försökte också bredda diskussionen genom att visa på de former av otrygghet som riskerar att osynliggöras med det fokus på så kallade ”utsatta områden” och polisiär verksamhet som EST och etablissemangets hets om ”hårdare tag” innebär – exempelvis otryggheten i att bli sjuk av sitt jobb, att tvingas kämpa termin för termin för extra resurser till barn med behov av det, att vara beroende av andra för en bostad.
Trots att flera partier sade sig hålla med bröt RS inlägg av mot övrigas smala och administrativa fokus som passade SD:s medvetna försök att måla upp en skräckbild av Luleå och Sverige, där ”något” påstods ha hänt de senaste åren (Luleå är ju som bekant farligare än Kabul).

Luleå har de senaste tio åren upplevts som allt tryggare av sina invånare och våldsbrotten har totalt i Sverige minskat, men partierna upprepade de allt mer ohöljda rasistiska anspelningarna. Bland annat påstod SD:s Per Göransson triumferande att det inte var ”rena” lulebor som stod bakom ”den stora ökningen av grova våldsbrott i Luleå” utan andra (”orena”?!) som ”forslats hit av Migrationsverket”.
När Liv Shange Moyo (RS) anmärkte att det var lägligt att det rasistiska partiet nu talade klarspråk uppfattade Göransson det genast som en referens till SD och begärde replik!

Från det rent anstötliga gick SD vidare till rent pinsamt gubbtyckande. Genom en snabbinterpellation påstod de att kommunen utsätter gymnasieelever för livsfara genom att servera vegansk mat, samt att måltidspolicy sätts via ”influencers” istället för med vetenskapligt stöd. Här fick de svidande mothugg från i stort sett alla övriga partier. 
RS var de enda som tog upp om hur storföretagens animalieproduktion bygger på rovdrift på djur och natur. Vi påpekade även hur anti-veganismen är en ideologisk, reaktionär attack som provoceras just av ungas motstånd mot de här centrala delarna i det globala vinstmaskineriet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!