Luleå: S öppnar för utförsäljning av allmännyttan

2007-11-28 13:58:45
– Det är hyresgästerna som ni säljer i första hand, inte husen. Och de har ingen möjlighet att välja. Vi kräver stopp för utförsäljningar och en upprustning av allmännyttan.
Det sa Rättvisepartiet Socialisternas representanter vid kommunfullmäktigemötet i Luleå i måndags, då socialdemokraterna gav det allmännyttiga bostadsbolaget Lulebo ”möjlighet” att sälja över 1 000 av sina lägenheter.
I det nya ägardirektivet till Lulebo står att ”Bolaget har dock utan kommunfullmäktiges godkännande möjlighet att anpassa sin marknadsandel till 70-81 procent.”
Tillsammans med kommunalrådets åsikt att bolaget är ”för starkt och ”otroligt stort” innebär detta att nya utförsäljningar väntar.

Stoppa privatiseringarna

Rättvisepartiet Socialisterna var tillsammans med vänsterpartiet de enda som motsatte sig försäljningen.
Förra gången 500 lägenheter såldes valde dock vänsterpartiet att sitta kvar i kommunledningen trots socialdemokraternas svek. Men nu, när vänsterpartiet sitter i opposition, kan man kosta på sig att vara mer radikala.
De som behövs för att stoppa privatiseringarna är en massiv rörelse underifrån av hyresgästerna. En beredskap måste finnas för att besvara varje initiativ från Lulebos sida om att sälja med protester.
Den privatiseringsvåg som har börjat i Luleå snurrar allt fortare. Förutom lokalvård, annan teknisk service och bostäder vill kommunledningen nu sälja Coop Arena till Luleå Hockey.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!