Luleå skolkamp: M och MP öppnar för att stoppa folkomröstningen

2016-09-14 14:07:43

foto: Jonas Brännberg


Efter att Samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Leva och Lära på bara tre månader samlat in över 8 000 namn med krav på folkomröstning om beslutet om stordriftsprincip i skola och förskola väntar nu ett beslut i kommunfullmäktige.

Från Socialdemokraterna i Luleås sida pågår av allt att döma ett intensivt arbete för att stoppa en folkomröstning. Framför allt riktar de in sig på de två partier som de under en lång tid har försökt att köpa upp: Moderaterna och Miljöpartiet.

Tillsammans har de tre partierna drygt två tredjedelar av leda­möterna i kommunfullmäktige och kan därmed stoppa en folkomröstning. 

Även Landsbygdspartiet och dess enda ledamot Erland Nilsson har hittills varit beredd att göra allt för att få S-ledningens ”öra”.

M, som tidigare har sagt att de ser det som mycket svårt att stoppa en folkomröstning, vacklar nu.

– Det känns märkligt att hålla den i efterhand med möjligheten att riva upp ett taget beslut. Vi tycker också det finns frågetecken kring hur alternativen ska se ut. Även om en folkomröstning bara är rådgivande behöver vi tänka till ordentligt här, sade M:s gruppledare Anders Josefsson till NSD den 7 september.

MP:s gruppledare Jan Nyberg verkar än mer villig att stoppa en folkomröstning mot att få en plats vid de styrandes bord. I samma artikel säger han:

– Å ena sidan är det komplicerat att genomföra en folkomröstning efter att beslutet är fattat. Men läget är värre än så. Beslutet är ju till viss del redan omsatt i verkligheten. Samtidigt är det inget roligt läge att gå emot en folkomröstning som uppnåtts med så pass god marginal. Det måste vara två tydliga alternativ.

Det är häpnadsväckande att S-ledningens forcerade genomförande av en tioårsplan för skolstrukturen, som inte presenterades i senaste valet, används som ett argument för att stoppa luleborna från att säga sitt i frågan.

Socialdemokraternas ”fikonlöv” för att försöka stoppa en folkomröstning verkar vara att hävda att det ”inte går att ta fram två aternativ att rösta om”. Detta trots att det på namninsamlingen står: ”Vi som undertecknar denna namninsamling/folkinitiativ säger nej till genomförandet av ’Framtidens skola’ i alla dess former och vill istället att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip för skola och förskola tas fram, där barnens behov står i centrum och där föräldrars, barns och skolpersonals åsikter blir vägledande.”

– Det är uppenbart att S letar efter halmstrån för att stoppa en folkomröstning. Nu handlar det om att sätta största möjliga press på partierna att inte gå emot en stark folkopinion. Framför allt S och MP spelar ett högt spel – med Framtidens Skola kan de begå politiskt självmord inför valet 2018. Vi i RS stödjer förstås fullt ut kravet på folkomröstning, säger Britta Berggren, kommunfullmäktigeledamot för RS. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!