Luleå slöt upp för Kobanê

2014-10-22 12:04:56
Under lördagen den 18 oktober genomfördes en manifestation utanför Smedjan i Luleå. Där samlades både ungdomar och familjer som stödde kampen för ett fritt Kurdistan.

Tal hölls om läget i den belägrade staden Kobanê och efteråt hölls ett möte med de kurdiska flyktingarna som deltog i protesten.
Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, höll ett tal om det nuvarande läget i Kobanê, där situationen är allvarlig efter IS attack. Han tog upp om den grymma imperialismens ansvar för situationen i Mellanöstern. De mest drabbade under den nuvarande attacken är regionerna med självstyre i norra Syrien, attacker som liknar de som utfördes i Irak för några månader sedan.

– Islamiska staten använder religion som en ursäkt för sin brutala diktatur, en regim som mest liknar fascism. För många i Sverige är utvecklingen i Kobanê en nyhet, men den revolutionära kampen och solidariteten har funnits under två år sedan det kurdiska folket tog makten i sitt samhälle, och därefter kunnat leva relativt fritt utan diktatorers förtryck, sade Jonas Brännberg bland annat.

Hamude Mustafa, kurdisk flykting från Syrien, berättade om hur kurderna genom bildandet av tre självstyrande kantoner i norra Syrien lyckats skapa sig en något bättre situation, något som Islamiska staten nu försöker krossa.
Under eftermötet diskuterades attackerna mot PKK i Turkiet.
– Det måste skapas en enighet mellan förtryckta arbetare av både kurdiskt och turkiskt ursprung, sade Jonas Brännberg. Alla var överens om att vi behöver fler aktioner i framtiden. ■