Luleå: (S)vek om delade turer

2011-11-19 02:49:58
Socialdemokraterna i Luleå sviker sitt vallöfte om delade turer.
Nu måste de anställda tvinga kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) att stå vid sitt ord!

Inför valet 2010, efter en massiv kampanj från de anställda, tvingades Socialdemokraterna lova att de delade turerna, som ökat kraftigt, skulle avskaffas inom ett år.
Efter ett års ”utredning”, och på säkert avstånd från nästa val, är Socialdemokraterna beredda att svika allt de sa i valet. Men stridsviljan är kanske ännu starkare än för ett år sedan:
Utredningens rapport som ligger till grund för Socialdemokraternas svek är ”uppochnedvända världen” enligt personalen.
Offensiv har träffat Anna Eriksson som jobbar på ­äldreboendet Midskogen A och Jessica Enström som jobbar på Midskogen B, för att intervjua dem om situ­ationen med delade turer.
När vi träffar dem har de precis delat ut ett svar på en nyutkommen rapport om delade turer till Socialnämndens allmänna utskott.

Varför är ni här och delar ut ert svar på rapporten?
– För att vi har läst rapporten, och den är full med felaktiga uppgifter! Vi vill visa hur det faktiskt ser ut. Sen frågar vi oss vem som har svarat på den där enkäten? Ingen vi har pratat med på jobbet håller med rapporten.

Varför är delade turer ett problem för personalen?
– Hela dagen blir uppbokad med jobb. De timmar man är ledig mitt på dagen hinner man inte göra något av, och man åker hemifrån tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen.
Anna fortsätter:
– Man jobbar tio timmar med den högsta belastningen, det är de två tyngsta passen man får ta. Så när man kommer hem är man totalt slutkörd, både fysiskt och mentalt.
– Ja, och det är ju helt sjukt att vi inte får betalt för de där timmarna i mitten. Jag menar, de flesta kan inte åka hem utan man sitter och väntar av tiden. Man hinner inte äta varken lunch eller middag med familjen, eller hämta barnen från dagis eller skolan. För småbarnsföräldrar är det en helt ohållbar situation, tillägger Jessica.

Vad säger ni om kommunalrådet Stålnackes uttalande om att S bara lovat att minimera de delade turerna?
– Hon ljuger rent ut sagt! Hon och sossarna gick stenhårt ut med vallöftet att de ska bort, och de tjänade säkert massor med röster på det. Och nu drar de tillbaka det! Det är otroligt fegt, säger Jessica och Anna nickar instämmande.
– Vad ska ni göra nu, vad händer efter det här?
– Vi ska ha en informationsträff den 21 november inför kommun­fullmäktige och socialnämndens sammanträdande den 28-29 november. Då ska vi gå och säga vår synpunkt, vad vi tycker. Och just nu ska vi fara till tidningarna och lämna vårt svar på rapporten. Folk måste få veta hur det ser ut och vad som händer.
Ökningen av delade turer inom äldreomsorgen i Luleå och ­ilskan mot detta är bara toppen på ett isberg.
För personalen har villkoren försämrats på en rad olika sätt. Lönen sänktes genom att helgtillägget togs bort. Schemaperioderna har kortats ned till fyra veckor. Flextiden har minskat till fem timmar. Schemaläggningen har centraliserats och allt tal om ”önskeschema” är nu kliniskt utraderat från systemet. Nu finns varken framförhållning eller flexibilitet för de anställda.

Det är dags att på allvar slå tillbaka mot alla försämringar.
Med enade och beslutsamma protester kan delade turer förpassas till historien.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!