Luleå sviker hemlösa

2016-12-14 14:23:36

foto: Jonas Brännberg
Maria, en av Luleås rumänska migranter.

Den 21 november ändrade kommunfullmäktige i Luleå sitt beslut från förra året om 16 nya året runt-platser för hemlösa utan missbruksproblem, utöver de tio platser som RIA-center haft där det är tillåtet av övernatta även om man är påverkad. 

Det nya beslutet innebär att det ska finnas totalt tio platser på RIA, enbart öppet november till april, där tunga missbrukare ska få plats tillsammans med EU-migranter och andra hemlösa utan missbruksproblem.

Skandalöst nog var Rättvisepartiet Socialisterna (RS) det enda partiet i kommunfullmäktige som röstade för avslag på förslaget och reserverade sig mot beslutet om en mer än halvering av antalet platser till hemlösa. 

Beslutet säger sig basera sig på den ”nationella samordnaren” Martin Valfridssons slutrapport ”Framtid sökes” som bland annat påstår ”Att skänka pengar till den som tigger riskerar att cementera tiggarrollen och inte leda till någon långsiktig förändring för gruppen.”  Som om fattigdomen skulle försvinna för att fattiga får MINDRE pengar.

Resultatet av  kommunfullmäktiges beslut har förstås varit att EU-migranterna inte känner sig trygga att sova på RIA. 

Förutom rädslan för missbrukare som kan vara våldsamma och ha rasistiska fördomar är reglerna på härbärget anpassade till tunga missbrukare: kvinnor och män får inte dela rum, de boende blir bara insläppta en och en och måste lämna kläder och väskor i ett låst förråd innan de blir insläppta.

När denna ”lösning” presenterades hävdades att inga missbrukare skulle använda härbärget eftersom ”alla har ett annat boende”. Vad som inte sades var att i detta räknades kommunens ”utslussningsboende” med, där kravet är total drogfrihet och tester görs regelbundet. 

Självklart finns det missbrukare som inte klarar detta och åker ut – och därmed är RIAs härbärge det enda ställe de kan vända sig till för att inte frysa ihjäl.

Mot invändningen att tio platser var för lite sade S-ledningen att kommunen skulle ”fixa vandrarhemsplatser” om det behövdes. Men trots att cirka tjugo EU-migranter besökte Socialförvaltningen första dagen härbärget var öppet, och det bara fanns  sju lediga platser på RIA-center, blev det inga vandrarhemslösningar. Alla EU-migranter fortsätter att sova utomhus i isande kyla.

– Just nu tror jag det är cirka femton personer från Rumänien som sover utomhus i Luleå, berättar Maria, en av Luleås rumänska migranter.

För att strö salt i såren beslutade kommunen Miljö- och Byggnämnd att tvinga bort cirka 15-20 EU-migranter från den plats de har ställt sina bilar på. 

Inga förslag på andra platser gavs och nu letar de platser från dag till dag. För att dölja sin cynism beslutades det på sedvanligt kommunalt manér att en ”samordnare” skulle tillsättas.

– S-ledningens och kommunens agerande är ett cyniskt trampande på de fattigaste, samtidigt som de försöker dölja det. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla hemlösa i Luleå omedelbart får ett varmt natthärbärge. Det innebär förstås att man måste skilja på dem som har ett aktivt missbruk och andra – de har helt olika förutsättningar. Nu måste alla som kämpar för rätten till tak över huvudet protestera, säger RS kommunfullmäktigeledamot Jonas Brännberg.

För Maria väntar en ny kall natt.

–  Just nu önskar jag bara att jag kan samla ihop lite mer pengar, så jag kan åka hem till mina barn till jul. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!