Luleå: Trafikkaos med ”Framtidens Skola”

2016-04-27 12:01:25
En mycket försenad buss överfylld med barn och föräldrar från Svartöstaden anlände i tisdags morse vid Örnässkolan, i trängsel med en lång rad bilar med andra Svartöstadsföräldrar som släppte av sina barn längs samma trånga gata – ett prov på hur ”Framtidens Skola” skulle se ut i verkligheten.

Det var arbetsgrupperna för att rädda Svartöstadsskolan som anordnade provåkning, och testet bekräftade som befarat att situationen kommer att bli kaotisk.
Bussen från Svartöstaden blev nästan tjugo minuter försenad då omkring trettio barn med föräldrar ville kliva på för att provåka resan till Örnässkolan.

– Vi vill påvisa hur mycket folk de blir på bussen och kaoset som uppstår med alla bilar som kommer att köra här, säger föräldern Linda Vincent.
– Jag är här idag för att jag inte vill att skolan ska stängas. Det kommer att bli väldigt trångt på bussen för alla barn som ska åka. De säger att de tänker på barnen, men det gör de inte alls om man ska stänga en skola som funkar väldigt bra, säger eleven Simone.
– Många föräldrar känner sig inte trygga med att skicka sina små barn, vissa bara fem år, själva med lokalbuss utan flera kommer antagligen att köra sina barn med bil. Redan idag är det en ansträngd trafiksituation utanför Örnässkolan förklarar Arbetsgrupperna i ett pressutskick.

1 maj för skolan


Striden om ”Framtidens
Skola” i Luleå har väckt stor vrede bland luleborna.
Socialdemokraterna har gjort allt för att driva igenom ett förutbestämt beslut.
De eftergifter som har gjorts längs vägen – att högstadierna på Hertsön ock Kråkbergs räddades, liksom byskolorna i Klöverträsk och Vitå – pressades fram genom massiva protester och var tydligt kalkylerade att söndra och härska. Men kampen är långt ifrån över.
Vad står Rättvisepartiet Socialisterna (RS) för? Hur anser RS att kampen kan gå vidare?
• Fortsatt gemensam kamp för att stoppa Framtidens Skola: överklagningar, krav på anpassningar innan flytt, civil olydnad med mera.
• Folkomrösta om Framtidens Skola. Använd namninsamlingen för folkröstning för att mobilisera hela Luleå mot odemokratiska nedskärningspolitiker.
• Gemensam kamp med andra skolräddare och andra som kämpar för välfärden. Pengarna tillbaka till skola, vård och omsorg. Låt de rika och skattesmitarna betala.
• Ett nytt arbetarparti måste börja byggas som tydligt står på samma sida som de som kämpar för välfärd och levnadsvillkor för vanligt folk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!