Luleå: Upprört bomöte om försvunna bofonder

2016-10-19 10:42:39

foto: Jonas Brännberg
Ett vagt Heimdalen undvek frågor och gav inga klara svar, vilket upprörde de boende.

Torsdag den 13 oktober höll Heimstaden, bolaget som nyligen har fått köpa 1 278 lägenheter av Lulebo, ett informationsmöte för hyresgästerna på Örnäset och Hertsön. Skarpa frågor från de boende möttes av vaga svar från Heimstadens områdes- och regionchefer.

Omkring 250 boende var på plats i Örnässkolans aula för att möta sin nya hyresvärd för första gången. Oro och ilska över Heimstadens hantering av bofonderna, särskilt i ljuset av stora underhållsbehov i många av fastigheterna, präglade mötet. Samtidigt underströk mötet att de som styr Luleå inte har stöd för sin privatiseringsstrategi bland de berörda hyresgästerna.

Efter en Powerpointpresentation om företaget (där vi bland annat blev upplysta om att Heimstadens ensamägare – miljardären Ivar Tollefsen, en av Norges rikaste personer – fördriver tiden med att sätta världsrekord i att ensamkorsa Grönland) haglade frågorna framför allt om bofonderna samt eftersatt underhåll på flera håll.

”Var är pengarna?” var en av de första frågorna. Lulebo meddelade förra året att de ”frös” 245 miljoner kronor i de 1 600 lägenheter de lade upp för försäljning. Bofonderna skulle sen ”tinas upp” igen så snart försäljningen var klar. 

Heimstadens regionschef Roger Sjöstedt vidhöll i sitt svar på frågan att Heimstaden inte vet av några pengar och ”inte har bofonder”. Han hävdade att det överhuvudtaget inte har varit på fråga i affären mellan Lulebo och Heimstaden att ta över något bofondsavtal. Den här linjen, som Heimstaden konsekvent har hållit sig till i media, motsades snabbt från golvet:

– Om ni inte vet av något bofondsavtal, och inte har några bofonder, hur kunde ni då säga upp bofondsavtalet [med Hyresgästföreningen] den 27 september, och frysa bofonderna igen?, undrade en boende utan att få svar.

Tyvärr svarade inte heller Hyresgästföreningens ledning, som fanns i publiken, på dessa och andra frågor där de kunde ha klargjort läget för alla närvarande.

Sjöstedt och områdeschef Rickard Paulsson vädjade till de boende om att få en chans att bevisa att Heimstadens alternativ till bofonder – att kontrollen ligger helt hos hyresvärden – skulle bli en förändring till det bättre.

Många är ändå oroliga över stora underhållsbehov och risken för att renovering blir till renovräkning. Vinkelgränd Örnäset har till exempel stora problem med ventilation – husen har överhuvudtaget inga fläktar. På Hertsön finns problem med förfallande lekplatser och tvättstugor. På Rödkallens väg är fasader och även balkonger bokstavligt talat fallfärdiga. Heimstaden lovade att åtgärda fasaderna, men sa sig inte planera några totalrenoveringar, även om det skulle bli något att ”titta på”.

”Kom tillbaka om ett år” eller ”Vi får titta på det” var svaret på många frågor. Med ett kontor som fortfarande bara har öppet sex timmar i veckan har Heimstaden uppenbart en hel del arbete att göra för att i verkligheten hinna ikapp sina högtflygande ambitioner om att bli ”Sveriges ledande ägare och utvecklare av uthyrda hem”. Mötet förstärkte intrycket av att företaget fortfarande har dålig koll på vad det har tagit sig an, trots att affären har varit bekräftat i nästan ett halvår innan det faktiska övertagandet.

Försöket att kuppa bort bofonderna har från start etablerat ett antagonistiskt förhållande till de boende:

– Det här har bara varit fulspel hela vägen, först från Lulebo och sen från er, som en boende konstaterade.

Provokationen innebär att hundratals hyresgäster nu är på fötter och vill försvara sin rätt inflytande, till drägliga bostäder och till att ha råd att bo kvar. Det är en kraft som kan stoppa Heimstadens försök att diktera nya villkor – om den används. 

Rättvisepartiet Socialisterna och
Offensiv uppmanar Hyresgästföreningen att ta initiativ till att organisera och mobilisera de boende. Att bara förhandla enligt ”business-­as-usual” räcker inte – nu gäller det att ta chansen och återuppbygga en stark organisering som är redo att möta det utmanande läge som utförsäljningen av allmännyttan kastat in oss i. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!