Lulebo: 14 000 kr i hyra för ny fyra

2011-04-27 18:52:21
Nu är det klart att Lulebos styrelses frikostiga pensionsavtal till cheferna kan ge bolaget merkostnader på upp till 10 miljoner kronor. Samtidigt har hyrorna offentliggjorts i bolagets senaste bostadsbygge på Lulsundsberget: upp till 14 000 kronor per månad kostar en fyrarumma­re. Kan allmännyttans urspårning beskrivas tydligare?

Att skandalen i Lulebo avslöjats av kommunalrådet Karl Petersen har tyvärr mer att göra med Socialdemokraternas interna strider än att kommunledningen tycker att det hela är så förfärligt. Inom kommunen är han själv medskyldig till skyhöga ­lönelyft till nyanställda förvaltningschefer. Karl Petersen har ända sedan 1990-talet varit på kollisionskurs med Lulebos styrelseordförande och det före detta kommunalrådet Kjell Mickelsson.
Nu ska i alla fall Lulebos kommande styrelse (den gamla tvingas avgå) försöka förhandla om pensionsavtalen för VD och de 7 chefer som har fått sänkt pensionsålder till 62 respektive 63 år och därmed kraftigt ökade inbetalningar till sina tjänstepensionsförsäkringar. Totalt kan avtalen kosta Lulebo, och därmed hyresgästerna, upp till tio miljoner kronor, om alla chefer vägrar omförhandla och skulle utnyttja sin möjlighet att gå i förtida pension.
Efter all medieuppmärksamhet har trycket blivit enormt och det är troligt att de går med på en omförhandling, frågan är till vilket pris.
Samtidigt visar Lulebos senaste nybygge att bolagets chefskultur också återspeglas i bostadsbyggandet. Bolaget bygger just nu 2 höghus på Lulsundsberget, med storslagen vy över centrum och stadsviken. Hyran för den billigaste ettan är 6 000 kronor medan den dyraste fyran kostar nästan 14 000 kronor per månad.

– Visserligen har tidigare regeringar och den nuvarande gjort det mycket dyrt med hyresrätter, framförallt nybyggen, men det finns exempel på hur man kan bygga billigare, så att vanliga arbetarfamiljer har en chans att bo där. Men då kan man inte bygga högst uppe på ett berg med lyxvåningar med panoramavy på fjortonde våningen. Lulebos strategi är en del av kommunledningens som handlar om att Luleå ska vara till för höginkomsttagare. Resten skiter man i, säger Carolina Löf, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och hyresgäst hos Lulebo.
– RS står för att Lulebo ska göra ett pilotprojekt för billigt byggande. Och precis som inom kommunen står vi för att löne­skillnaderna ska minska genom höjda lägstalöner. Styrelsen ska ersättas för förlorade arbetsinkomst eller en genomsnittlig arbetarlön, inte ges höga arvoden, avslutar Carolina Löf.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!