Lulebo splittrar S

2015-06-08 15:26:00


Ilskan mot S utförsäljningsplaner växer.

Efter chockbeskedet från den socialdemokratiska kommunledningen i Luleå om planerna på att sälja 3 000 av Lulebos allmännyttiga bostäder växer motståndet. Insändarsidorna fylls av kritik mot utförsäljningen och dess frontfigur, kommunalrådet Niklas Nordström (S). Även inom S växer kritiken – både mot förslaget och mot partiets toppstyrning.

Det är nu klart att förslaget har hemlighållts inom kommunledningen och kommit som en total överraskning för alla, inklusive Lulebos styrelse, dess vd och det socialdemokratiska partiet.

När argumenten allt mer skjuts i sank försöker partiledningen driva igenom förslaget snabbt, med beslut redan på kommunfullmäktige den 15 juni. Trots att förslaget inte finns i S kommunala handlingsprogram och inte nämndes alls i valrörelsen ska beslutet bara fattas av den till största delen lojala kommunfullmäktigegruppen istället för i representantskapet, som enligt stadgarna ska fatta beslut i större frågor.

Trots att Socialdemokraterna har tömts på arbetare, hyresgäster och ungdomar finns kritik på många nivåer. ”Jag skäms för att vara med i det här partiet”, sa en partiveteran när han avfärdades från att ta upp en diskussion om utförsäljningsplanerna på ett medlemsmöte.

Argumentet om ”Lulebos dåliga ekonomi” har malts sönder totalt (se förra veckans nummer av Offensiv) och ledningen kan inte ge några garantier för att privata fastighetsägare bygger nytt.

Speciellt akut är situationen för studenter. Minst 500 studenter kommer att sakna ett boende under den kommande höstterminen. Här har kommunledningen och Lulebos styrelse ett direkt ansvar eftersom de medvetet inte har byggt en enda studentlägenhet på många år och istället överlåtit allt byggande till Lindbäcks Bygg. De är bland studenter ökända för låg standard på lägenheterna och höga hyror, vilket Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade i valrörelsen.

– Lulebo har inte byggt studentbostäder på minst 10 år, trots en stor ökning av studenter. Alla nytillkomna studentlägenheter ägs av Lindbäcks Porsön AB, som nu har drygt 900 lägenheter. De senaste fem åren (2009-2013) har företaget redovisat ett vinstresultat på 34,5 miljoner kronor efter finansiella poster. År 2013 var vinsten före skatt nästan 9 miljoner kronor, det vill säga 10 000 kronor i vinst per lägenhet! Det innebär att hyran skulle kunna sänkas med minst 700 kronor i månaden i snitt av ett icke vinstdrivande bostadsbolag, sa Ulrica Hermansson under valrörelsen, som kandiderade för Rättvisepartiet Socialisterna och som student tvingades flytta runt med andrahandskontrakt i många år.

Det finns verkliga lösningar på bostadsbristen. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till utförsäljningar av Lulebos lägenheter.
  • ’Lulebo måste omedelbart starta projekt för att bygga billiga och små lägenheter för unga och äldre. Luleå kommun kan bidra genom att sälja tomter för en krona och Lulebos kommunala moderbolag kan ge aktieägartillskott om nödvändigt. Genom att förtäta belastas inte byggen av kostnader för ny infrastruktur. Bryt byggmonopolet genom ett mellankommunalt bygg/projekteringsbolag.
  • Stoppa skattediskrimineringen av hyresrätten.
  • För ett massivt statligt program för bygge av billiga hyresrätter i offentlig regi till unga, studenter, pensionärer, ensamstående och andra med behov.

Protestera mot utförsäljningarna

Socialdemokraternas repskap
Måndag den 8 juni
kl 18.00 Landstingshuset

Kommunfullmäktigemötet
Måndag den 15 juni
kl 12.30 Stadshuset

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!