Luleboaffären klubbades igenom helt utan underlag

2015-09-02 15:36:38
Måndagen den 31 augusti beslutade majoriteten i kommunfullmäktige i Luleå om att sälja 1 600 lägenheter och ett antal vård- och omsorgsboenden till det privata fastighetsbolaget Rikshem för 1,6 miljarder kronor.

Efter en lång debatt klubbades det historiska beslutet igenom av Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Landsbygdspartiet och Kristdemokraterna.
Efter att kommunledningen skrivit under ett avtal med Rikshem i juli har det framkommit att kommunledningen med Niklas Nordström (S) i spetsen inte ens hade tillfrågat Lulebo om en konsekvensanalys av försäljningen av fastigheterna.

En översiktlig analys gjordes då ändå av personalen på Lulebo som visade att företaget förlorar nettointäkter på 62 miljoner kronor per år på grund av försäljningen. Det innebär att affären inte alls är särskilt bra för Lulebo – men mycket bra för Rikshem, som kan placera miljardtals kronor till en säker och stark avkastning i en orolig finansiell omvärld.
– Faktum är att de 850 miljoner kronor som Lulebo får kvar efter affären hade varit bättre att gå och låna på banken, konstaterade helt riktigt Vänsterpartiets Bertil Bartholdsson.
Kommunalrådet Niklas Nordström kallade dem som kritiserade affären för ”oseriösa” eftersom de gjorde en egen ekonomisk konsekvensanalys.

– Vem är det som är oseriös? De som undersöker konsekvenserna eller de som säljer fastigheter för 1,6 miljarder UTAN att begära en konsekvensanalys? Det är uppenbart att den här affären är till för att gynna marknaden på hyresgästernas bekostnad, sade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna. ■