Lund: Frige husockupanterna!

2008-11-12 17:37:28
Natten till den 13 oktober tog sig en grupp ungdomar in i, och ockuperade, en övergiven kommunägd villa i Lund. Kommunpolitikerna har i fle­ra år ignorerat de ungas krav på billiga bostäder och mån­ga har därför tvingats betala ockerhyror för andrahandskontrakt eller bo på vandrarhem.

Kommunen har låtit bli att bygga billiga bostäder och istället satsat på bostadsrätter och ombildningar och valt att bortse ifrån de behov och ekonomiska resurser studenterna har.
Ockupationen av villan gjordes dels i protest mot bostadspolitiken, men var även en direkt lösning på den hemlöshet bostadspolitiken försatt dem i. Den genomfördes helt fredligt och mötte stöd från övriga lundabor.
Kommunen kallade efter några dagar till ett möte med ockupanterna där man meddelade att ingen vräkning var aktuell och att huset inte skulle rivas på åtminstone tre år.
Men man uppmanade samtidigt ockupanterna att ge sig av frivilligt.
Två veckor senare, tisdagen den 4 november, kom slaget. En polisstyrka på minst 50 poliser, polishundar och piketstyrkor, tog sig in i villan. Man tömde den och grep sex personer misstänkta för grovt olaga intrång. Det var den största polisinsatsen i Lund på flera år.
Strax efteråt revs villan. Samma kväll slöt 250 personer upp i en demonstration mot polisens och kommunens agerande, och senare på kväl- len ockuperades två nya fastigheter.

Dagen efter ingrep
polisen även mot detta. I insatsen för att tömma den fastighet som inte redan var utrymd och i den protestdemonstration som följde greps 9 personer. Poliser­na slog och sparkade demonstranter och ockupanter och släppte lös polis­hundar.
En socialdemokratisk representant i kommunens vård- och omsorgsnämnd har polisanmält polisen efter att ha blivit misshandlad av en maskerad polis.
På fredagen genomförde studenter en stödockupation.
På lördagen den 8 november hölls en ny demonstration till stöd för ock-upationerna och för byggandet av billiga hyresrätter i Lund. Här deltog 300 personer som efter samling på torget tågade genom Lund under parollerna ”Bostad åt alla” och ”Studera, organisera, ockupera”.

Politikerna i Lund har visat att de inte är intresserade av att invånarna har någonstans att bo. Deras intresse ligger i spekulationer och vinster för fastighetsägare, inte vanligt folks rättigheter. Medborgare blir inte hörda och när någon tar saken i egna händer tar man till polisinsatser och brottsru-briceringar istället för en ny bostads­politik. Lägg ner åtalet mot ockupan- terna och sätt igång med byggandet av hyresrätter!

Sara Magnusson
En rapport från husockupationen i Göteborg kommer i nästa nummer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!