Lund: Nazistmarschen kunde ha blockerats

2008-12-03 16:15:45
1 500 antirasister hade samlats i Lund med syftet att stoppa nazisternas marsch genom staden. Antirasisterna kunde ha stoppat nazisternas marsch. Men demonstrationen saknade ledning och organisering, vilket förhindrade ett beslutsamt och disciplinerat agerande.

Polisens massiva mobilisering och blockad till skydd för nazisterna provocerade fram våldsamheter från ett mindre antal personer i demonstrationen. Detta gav polisen en anledning att redan från början gå in hårt mot samtliga demonstranter. Polisen forcerade folkmassorna med piketbussar, hundpatruller och hästar utan att ta hänsyn till riskerna för allvarliga personskador.
En av demonstranterna blev överkörd och flera blev påkörda av polisbilar.
Under dagen och kvällen greps nio personer. I samband med protesterna omhändertogs 145 personer, vilket motsvarar långt fler än antalet våldsamma demonstranter.
– Min övertygelse är att de spär på konflikten. Det handlar om en ren maktdemonstration från deras sida, beskriver vittnet Agne Ziethén polisens agerande i Sydsvenskan.
Ett annat vittne berättar om att även nazisterna agerat våldsamt och kastat facklor mot motdemonstranterna. Trots det ingrep inte polisen i samma grad mot nazisterna.
En direkt följd av polisens brutalitet var att demonstrationen ­splittrades upp och passiviserades.
Nazistmarschen kunde ha stoppats med en organiserad ledning med ett uttalat syfte, vägledning och beslutsamhet i agerandet.

En demonstrations styrka är det kollektiva agerandet. Det har tydligt visat sig i Göteborg, där nazistiska svenska motståndsrörelsen stoppats med fredliga och samordnade blocka-der. Polisen har betydligt svårare att gå in med vevande batonger i en folklig demonstration.
De gånger då demonstranterna i Lund agerade kollektivt och beslutsamt kände polisen sitt underläge och backade.

Demonstranterna har rätt att försvara sig mot angrepp och våld från polisen. Men enskilda våldsam­ma aktioner som bara ger polisen en ursäkt att gå till attack är kontraproduktivt och bäddar för mediasmuts­kastning av den antirasistiska rörel- sen.
Nazismen har och kommer inte att stoppas med gatstenar mot ordningsmakten.
Det krävs en enad kamp för att bemöta nazisterna – men även för att bekämpa grogrunden för rasismen, som är högerpolitiken och missnöjet som följer i dess spår.

RS Malmö

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!