Lund: Skrota ”hälsoscheman”!

Petra Hultberg, Jenny Cederblad och Claudia Cladden Scucchia är några av många som kämpar mot ”hälsoscheman”.

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Förra året startade anställda inom Lunds kommuns äldreomsorg en protest mot införandet av så kallade hälsoscheman. Man startade en namninsamling med protestlistor mot införandet av det och startade en Facebookgrupp, ”Hälsoschema – Nej Tack!”. Gruppen har nu över 9,000 medlemmar över hela landet.

Förutom protestlistor har man även skrivit insändare till facktidningen Kommunalarbetaren. 
”Hälsosamma scheman”, eller så kallade ”hållbara scheman”, innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. 
I realiteten innebär detta att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. Det innebär också att nattpersonalen tvingas arbeta kvällspass utan ob-ersättning, samt även dagtid. Detta gör att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mera för att få ihop till sin heltidslön.
I praktiken innebär dessa så kallade hälsosamma scheman att arbetsbördan ökar ytterligare för de som arbetar inom vård- och äldreomsorg, att arbetsmiljön kommer att försämras och i praktiken en lönesänkning. Samtidigt är detta ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och att spara pengar för kommunerna. De som får betala detta är som vanligt de anställda och vårdtagarna.

De styrande i Lunds kommun är fast beslutna att införa hälsoscheman trots protesterna. 
Nu ”erbjuds” nattpersonalen på de olika vårdboendena i kommunen att acceptera ett ”omplaceringserbjudande” som i praktiken är ett hot om uppsägning om man inte accepterar. Lunds kommun började skicka ut dessa omplaceringserbjudanden den 16 februari till 120 undersköterskor som arbetar natt.
Claudia Cladden Scucchia, som arbetar natt i Lunds kommun, fick sitt brev den 10 mars och skriver: 
”Omplaceringserbjudande. Vilket skämt. Du erbjuds tjänst på samma ställe, samma tjänstgöringsgrad och samma lön, med den skillnaden att det är såväl dag som natt. Tackar man nej sägs man upp på grund av arbetsbrist. Någon har glömt att tala om detta för alla optimister, som tror att det behövs undersköterskor i framtiden.
Så har vi då att välja på att böja oss för deras krav, och gå i väggen allihop, eller bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Hur kan det vara arbetsbrist på renodlade natttjänster när dagpersonal får gå in och jobba natt?”

Offensiv har pratat med två undersköterskor som var med att starta upp protesterna i Lund mot hälsoscheman; Petra Hultberg och Jenny Cederblad.

Vad händer just nu?
– Nu håller Lunds kommun på att skicka ut erbjudandena om omplacering till alla 120 undersköterskor. Vi måste svara på ”erbjudandet” innan den 19 mars, annars räknas det som att man har tackat nej. Då kan man bli uppsagd. Detta är ren utpressning.
– Det finns sammanlagt tre rena nattjänster att söka i kommunen och 120 undersköterskor. Den ekvationen går inte ihop.
– Arbetstidsförkortningen som Kommunal har fått igenom i avtalet gäller enbart de som jobbar ren natt. Med hälsoschema gäller inte arbetstidsförkortningen, utan vi tvingas arbeta fler timmar och fler pass till sämre lön.
– Alla andra tjänster förutom de tre rena nattjänsterna är de som innebär hälsoschema. Tackar man nej riskerar man uppsägning.

Vad säger arbetsgivaren Lunds kommun om risken att tappa erfaren personal och kompetens om alla blir uppsagda/säger upp sig?
– Inga-Kerstin Eriksson (C) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Lund verkar inte oroa sig alls. Hon ser oss som utbytbara kuggar i ett maskineri. Vi verkar inte vara värda något alls. Om vi försvinner tappar kommunen kompetens och erfarenhet och dessutom försämras kvaliteten på vården. Hon verkar tro att det står hundratals undersköterskor på kö för att ta våra jobb. Arbetsgivaren verkar inte bry sig överhuvud taget. 

Hur planerar ni framåt?
– Vi måste stå enade tillsammans, bara så kan vi bli starka. Tyvärr har vi kort om tid fram till den 19 mars. Men vi diskuterar hur vi kan gå vidare. Vårt fack Kommunal stödjer oss och säger att alla scheman måste riskbedömas utifrån hälsorisker.
– Covid-19 gör det svårt för oss att träffas och diskutera hur vi ska kämpa vidare. Många diskussioner förs i vår Facebookgrupp där vi nu är över 9,000 medlemmar. Det är också tydligt att kommunen vill driva igenom sitt förslag just nu. Man passar på att utnyttja covid-19 för detta.

Hur kan Offensiv hjälpa er?
– Vi har bedrivit en lång kamp för bra löner och bra arbetsvillkor. Kampen mot hälsoscheman började förra året. Vi vill ha bra arbetsförhållanden med bra löner som man kan leva på. Vårt jobb är inget kall och vi är inte utbytbara kuggar som man kan ersätta hur som helst.
– Vi vill ha stöd i vår kamp. Vi vill att vårt budskap sprids. Kommunal i Lund står på vår sida. Tillsammans och enade är vi starka!

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stöder självklart kampen mot hälsoscheman och hotande uppsägningar.
• Nej till hälsoscheman!
• Inga uppsägningar!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!