Lyckad blockad mot utvisningarna till Irak

2010-11-17 16:26:11
Idag på morgonen, onsdag den 17 november skulle ett privatchartrat plan med sammanlagt 26 irakiska flyktingar från hela landet lyfta mot Bagdad men kvällen innan hölls en blockad utanför flyktingförvaret i Märsta där 11 av dem sitter inlåsta och utvisningen stoppades.

Från förvaret i Märsta skulle elva irakiska flyktingar utvisas med hjälp av Frontex chartrade plan men detta beslut blev alltså uppskjutet. På platsen samlades ca 35 aktivister från Ingen Människa är Illegal, Aktion mot Deportation och Rättvisepartiet Socialisterna. Polisen var också på plats och trots att ingen från blockadens sida visade några som helst tecken på att uppträda våldsamt hindrade det inte polisen från att kasta ner en av demonstranterna på marken.

Nyligen skrev Europadomstolen för mänskliga rättigheter till regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna. Men de utvisningshotade måste individuellt själv ansöka om inhibition hos Europadomstolen.

Migrationsverket har vägrat att informera de intagna flyktingarna om att avvisningsbeslut kan upphävas genom ansökan, vilket har lett till att nästintill allas ansökningar kommit in så sent som i veckan när informationen nått de intagna flyktingarna från andra håll.

Två av demonstranterna på plats var Sofi Andersson  och Greta Bengtsson som länge varit aktiva i asylfrågan och även organiserat ett upprop mot deportationerna av de Irakiska flyktingarna.

– Först och främst vill vi stoppa Frontex som aktivt arbetar för att hålla asylbehövande flyktingar utanför EU:s gränser och också för att ingen flykting ska behöva sitta inlåst som en brottsling. Vi har ett system som går ut på att misstänkliggöra alla flyktingar och detta blir extra tydligt när Sveriges Migrationsverk skiter i Europadomstolens beslut!

En asylpolitik som denna visar på brutaliseringen av asylrätten och nu stannar det inte vid utvisningar för flyktingar med fastställda domar utan även för dem som faktiskt får stanna i väntan på att Europadomstolens prövat frågan. Det är ingen slump att detta inträffar samtidigt som Sverigedemokraterna tågade in i riksdagen med hjälp av de etablerade partiernas draghjälp i form av en alltmer inhumana och rasistiska politik.

Men blockaden vid Märsta flyktingförvar visar att kamp lönar sig och där flyktingar riskerar utvisning, där måste folk organisera motstånd underifrån och återinföra asylrätten!

Patricia Degerman


Fakta

Europadomstolen för mänskliga rättigheter är Europarådets domstol.

Europarådet har 47 medlemsländer.

Igår uppmanade Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland än en gång Europarådets medlemsländer att omedelbart sluta utvisa irakier.

”Europadomstolen har tydligt uppmanat Sverige, Nederländerna och Storbritannien att inte fortsätta att skicka tillbaka irakier med hänsyn till rådande försämring av säkerhetssituationen”, skrev Jagland i ett pressmeddelande den 16 november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!