Lyckad motdemonstration stoppade Sverigedemokraterna

2010-09-13 19:11:00
Idag, måndag 13 september, stoppades Sverigedemokraterna i centrala Göteborg av en stor motdemonstration vilket Göteborgs Nätverk mot Rasism hade tagit initiativ till. Uppemot tusen göteborgare var på plats för att visa SD vad de tycker om deras rasistiska politik.

– Det är viktigt att bemöta SD:s rasistiska lögner. Vi kommer inte att fysiskt stoppa deras möten men vi kommer att ha talkörer och en egen, högljudd, demonstration, sade Kristofer Lundberg till GP

Redan kl. 12 hade det samlats flera hundra demonstranter på Kungsportsplatsen där Sverigedemokraterna skulle ha sitt torgmöte. Inget tal kunde hållas där av Björn Söder som har tidigare gått till attack mot homosexuella och invandrare, då hela torget fylldes med antirasister som ropade ”inga nazister på vara gator” och blåste i visselpipor. Folkmassan följde efter när Sverigedemokraterna försökte ställa upp på en sidogata och fortsatt ropa ut sina talkörer. Efter en timme hade Sverigdemokraterna fått nog och bussades iväg av polisen till applåd av demonstranterna utan att kunna sprida sin hatpropoganda.

Motdemonstrationen var högljudd men fredlig och det var aldrig snack om några kravaller som media ville antyda. Turister, föräldrar med barnvagnar och förbipasserande anslöt sig till demonstrationen när de förstod vad som hände.

Göteborg har haft en stark anti-rasistisk rörelse tack vare Göteborgs Nätverk mot Rasism och idag konstaterar Sifo undersökningen i GP att det högerextrema partiet backar och förmodligen kommer att förlora sitt enda mandat i Göteborgs kommunfullmäktige, trots GP:s försök att måla dem som vågmästare.

GP artikel

GT artikel

SVT artikel och film

Aftonbladet

SvD artikel

DN artikel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!