Lyckad utbildningshelg för asylaktivister i Oslo

2012-06-13 17:15:01
I helgen hölls två utbildningsdagar i Oslo för asylaktivister och flyktingar. Temat var ’Deportation’ med seminarier och work­shops kring hur man stoppar utvisningar, bygger en rörelse m m. Asylrörelsen i Stockholm var inbjudna att berätta om sina erfarenheter.

Mattias Bernhardsson, Nasi Pay­ghambarian och Ali Mansouri talade om sina erfarenheter från Sverige.
Lärdomar från blockader, flygplatsaktioner och juridiskt arbete från bl a Oslo, Stavanger, Bergen, Göteborg och Stockholm diskuterades, såväl som relevanta lagar, rättigheter och procedurer i asylprocessen.
Helgen tog sikte på att bygga en rörelse i Norge och att ha en ny och större internationell konferens i framtiden med ­deltagare från flera länder.

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, gick i sitt anförande igenom blockadstrategier.
Han talade också om Asylrörelsen i Stockholm: hur den byggdes upp; organiseras med  stormöten, samordningsgrupp och arbetsgrupper; hur man arbetar med advokater och bevisinsamling; allmänna instruktio­ner till flyktingar om hur de kan stoppa sin utvisning inne i flygplanet; och höll i en övning för aktivister i att hålla tal vid gaten när alla passagerare är samlade.

Många av de flyktingar som har suttit på förvaret Trandum vittnade om fruktansvärda förhållanden.
De berättade bland annat om hur ljuset var tänt dygnet runt samt om hur vakterna väcker alla flyktingar varannan timme när de sover. Om detta stämmer kan det inte klassas som något annat än tortyr.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!