”Lyssna på folket: Skolorna kvar!”

2016-03-10 14:41:38

foto: RS Luleå
Den långa kampen för att rädda skolorna i Luleå är långt ifrån över.

Lördag den 19 mars går ett stort karnevalståg för skolorna återigen genom Luleå, nu under rubriken: Lyssna på folket: Skolorna kvar!

Då kommer också samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära, som samordnar motståndet mot nedläggningarna av skolor och förskolor i Luleå kommun, att lansera en namninsamling för att luleborna ska få folkomrösta om ”Framtidens Skola”.

Hundratals föräldrar, barn, lärare och andra som berörs av skolan har sedan i september engagerat sig mot ”Framtidens Skola”, förslaget som går ut på att lägga om strukturen på Luleås skolor och förskolor mot så stora enheter som möjligt för att på så sätt utnyttja lärare och övrig personal hårdare. Det illa underbyggda förslaget, tillsammans med floskelfesten som de styrande politikerna försöker försvara det med, har provocerat fram de största protesterna Luleå har sett på många år.
Efter en så kallad medborgardialog och utredning under hösten tog Barn- och utbildningsnämnden i februari ställning för ett något stympat förslag – först hade två högstadieskolor lyfts ut ur utredningen och sen backade S även om byskolorna i Vitå och Klöverträsk. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått på samma linje. Närmast ska kommunstyrelsen ta ställning 14 mars, följt av det egentliga beslutet i kommunfullmäktige 4 april.

Enligt kommunallagen kan tio procent av de röstberättigade medborgarna i en kommun begära en folkomröstning i en fråga genom att skriva på ett så kallat folkinitiativ. I Luleås fall betyder det att åtminstone 6 000 personers underskrifter måste godkännas.
Underskrifterna måste samlas in inom en tidsrymd av sex månader. Sedan är det upp till kommunfullmäktige att besluta om folkomröstning. En tredjedel av ledamöterna behöver rösta för för att den ska genomföras. Det är dock upp till kommunen att formulera den exakta frågeställningen, och resultaten av lokala och regionala folkomröstningar är bara rådgivande i Sverige (resultaten följs dock som regel).
Nyligen ledde ett folkinitiativ i Vimmerby kommun till en folkomröstning om skolnedläggningar. Över hälften av de röstberättigade deltog i valet och en överväldigande majoritet röstade emot nedläggningen av de hotade skolorna och förskolorna på landsbygden. Kampen för att rädda sjukstugan i Dorotea involverade både en lång ockupation och en folkomröstning.
Erfarenheterna från dessa och andra strider visar att folk­initiativ kan vara viktiga komplement till massprotester på gator och torg, ett verktyg för att mobilisera och skruva upp lågan under de styrandes stolar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!