Lyxiga (o)vanor – SCA-chefers vardag

2015-02-04 14:54:14


SCA:s direktörer flyger fram och tillbaka för miljonkostnader utan att en tanke ägnas åt miljön eller deras anställdas arbetssituation.

Hygien- och skogsbolaget SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, redovisar allt större vinster. 10 miljarder kronor låg vinsten på för år 2014, samtidigt som anställda vittnar om ett ständigt ökande tempo. Jan Johansson, vd för SCA, har sagt att bland annat kostnadsbesparingar (nedskärningar) ligger bakom de ökande vinsterna, vilket har möjliggjort större aktieutdelningar. Det har också framkommit att enorma summor pengar spenderas av SCA-direktörer på privata jetflygresor.

En resa med privatjet kostar runt 100 000 kronor i timmen, men priset stoppar inte direktörerna från att göra långa och kostsamma resor. När SCA-chefen Jan Johansson tog företagets privatjet till New York kostade det 1,6 miljoner kronor. Under fotbolls-VM reste han till Brasilien med företagets privatjet till en kostnad av 3 miljoner kronor.
Samtidigt visar statistik från Arbetsmiljöverket att antalet arbetsrelaterade besvär har börjat öka igen efter att ha sjunkit under många år, vilket till stor del beror på ökad stress på arbetsplatserna. SCA:s prestationsbaserade lönemodell sätter en hård press på arbetarna att prestera och samtidigt slita ut sig mer. Dagens Arbete har gjort en undersökning av svenska pappersbruk som visar att svenska pappersindustriarbetare producerade 42 procent mer per person år 2010 än de gjorde år 2000. Det är en enormt ökad arbetsbörda när allt färre ska göra mer för att maximera vinsterna åt företagets ledare.

Inom SCA har det skett många besparingar de senaste tio åren, med åtgärdsprogram som ska minska kostnaderna och öka produktiviteten. Det har lett till att tusentals anställda inom koncernen har fått lämna sina arbeten, varav hundratals bara i Sverige. Medan hundratals färre ska göra arbetet ska det ändå produceras mer.
Men vad innebär då SCA-chefernas flygvanor? Utöver den enorma påverkan på miljön är det ett enormt slöseri på de resurser som de anställda har slitit för att arbeta ihop. SCA har en jaktanläggning i Härjedalen som har renoverats för 100 miljoner kronor av företagets pengar som den avgående styrelseledamoten Sverker Martin-Löf fick fri förfoganderätt över i 60-årspresent av företaget. Han ska ofta ha rest dit med företagets privatjet.
En gång ska en privatjet ha skickats från Östersund till Stockholm för att hämta upp en kvarglömd plånbok, en resa som tur och retur tar två timmar och alltså kostar runt 200 000 kronor.

Medan SCA:s arbetare arbetar allt hårdare och sliter ut sig tar direktörerna företagets privatjet och spenderar hundratusentals kronor, utan minsta tanke på hur mycket pengar det faktiskt handlar om och hur det påverkar miljön. Jan Johanssons New York-resa släppte ut lika mycket avgaser som en genomsnittlig EU-medborgare gör genom att värma sin bostad i ett helt år.
Detta är ett praktexempel på hur rakt igenom rutten kapitalismen är. Det finns pengar till höjda löner och många fler anställda, och skulle direktörerna bara avvara den lyxiga (o)vanan att resa med privatjet skulle mycket kunna förbättras inom företaget. Men för dem tycks det inte spela någon roll. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!