M-kommunpampar försvarar Billström

2013-03-28 12:21:08

foto: Pawel Flato
Utvisningsminister Tobias Billström (M).

Tobias Billströms (M) snack är inga misstag.
”När vi träffar politikerkollegor runt om i Sverige och vi pratar flyktingpolitik så har vi ett väldigt starkt förtroende för Tobias”, sa ett av många moderata kommunalråd som försvarat honom, Bo Frank i Växjö.


”Tobias Billström (M) får massivt stöd av moderata kommunalråd i Skåne”, rapporterade Sydsvenskan som talat med 14 moderata kommunalråd. Detta i Billströms hemregion, där också Sverigedemokraterna har sitt starkaste stöd.
Utvisningsministerns uttalanden om att ”minska volymen” på invand­ringen och att de som gömmer papperslösa inte är ”blonda och blåögda” orsakade en proteststorm mot honom. Till och med Fredrik Reinfeldt kritiserade sin minister.

Men Moderaternas kommunpampar backar upp honom: ”Under Moderaternas Sverigemöte i ­Karlstad i helgen var Tobias Billström ­hetaste ministern av alla, noterade Svenska Dagbladets:s Göran Eriksson: ’Ett par hundra lokalpolitiker ville prata med honom’.” (Dagens Nyheter den 20 mars).
Stödet finns inte bara i Skåne – moderata kommunalråd i Norrköping, Linköping och Jönköping försvarade honom i SVT mot Reinfeldts kritik.
En diskussion om invandringen ”kan man inte sopa under mattan”, sa Mats Johansson, moderat kommunalråd i Alvesta.
En som länge har förespråkat ”minskad invandring” är Bo Frank (M) i Växjö. Även han försvarade Billström: ”Han lyssnar och för en dialog med oss som är verksamma ute i landet och har att i praktiken – inte i tv-sofforna – hantera de flyktingar som vi tar emot i vårt land”.

Båda dessa uttalanden är omöjliga att skilja från hur en Sverigedemokrat skulle uttrycka sig.
Bo Frank var också frontfigur när Dagens Samhälle rapporterade om en stark opinion inom Moderaterna som vill ”minska flyktingmottagandet”. Han sa då att det ”visar att moderater lyssnar på folket”.
I samma artikel påstod M-kommunalrådet Mats Abrahamsson i Sotenäs att det kommer för många ”flyktingar” eftersom ”111 000 perso­ner fick uppehållstillstånd” i Sverige 2012.
Detta var inget annat än en medveten lögn. Av de 110 000 vara bara 17 000 flyktingar. Den snabbast väx­ande gruppen var arbetskraftsinvand­rare, vars villkor Moderaterna så klart struntar i.
Moderaterna vill vinna röster från Sverigedemokraterna, vilket är ett av Billströms uppdrag. Samtidigt vill de inte gå för långt, eftersom det också finns en stark opinion emot de o­mänskliga tvångsutvisningarna. Därför måste Reinfeldt ibland gripa in. Den dubbla vinsten blir att uppmärk­samheten vänds bort från arbetslösheten, klassklyftorna och företagens vinster – som alla växer.

I praktiken har Moderaterna en rad förslag för att ytterligare begränsa invandringen. Bland annat visum­tvång för västra Balkan, som särskilt slår mot romer, ett ”svenskkontrakt” om att invandrare ska ha ”svenska värderingar, samt höjda ekonomiska krav på anhöriginvandring, rapporterar Aftonbladet.
Moderaternas politik är därmed i linje med dess systerpartier i Europa, där etablerade partier använder allt brutalare metoder mot flyktingar.
Fackföreningar, vänsterorganisationer och antirasister har ett stort ansvar för att visa att angrepp på flyktingar och papperslösa är en del av högerpolitiker och måste bekämpas tillsammans med kampen mot nedskärningar, privatiseringar och arbetslöshet.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!