M kopierar SD-rasisterna

2017-10-19 21:59:12

foto: News Øresund / Wikimedia Commons


På helgens partistämma tog Moderaterna fler stora steg högerut. Efter att projektet ”de Nya Moderaterna” lidit skeppsbrott är ”Moderaterna Moderaterna igen”, som den mörkblåa M-pampen Gunnar Hökmark uttryckte efter att helgens partistämma hade avslutats.

Sedan bubblan ”de Nya Moderaterna” började spricka – under Alliansregeringen 2010-2014 – har M förlorat nästan varannan väljare. Efter valet och med en ny partiledning hoppades Moderaterna att M-raset skulle hejdas, men väljarflykten fortsatte och Anna Kinberg Batra sparkades för att ge plats åt en ny M-ledning med uppgift att fullborda den skärpning av högerpolitiken på alla områden som den tidigare ledningen hade påbörjat. Det uttalade syftet med denna omläggning högerut är att försöka vinna tillbaka de väljare man har förlorat till SD de senaste åren.

Det första den nya M-ledaren Ulf Kristersson gjorde var att uttrycka ”förståelse för att väljare gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna på grund av migrationspolitiken”. Det är en förvarning om den hets mot flyktingar och asylrätt som kommer att prägla Moderaternas valrörelse.
M tar nu steget full ut och kopierar SD-rasisternas program mot flyktingar och de båda partierna förenas också bakom kraven på en kraftigt upptrappad polisjakt på papperslösa samt ett riksomfattande tiggeriförbud.
– Äntligen slutar vi upp med hyckleriet i Sveriges migrationspolitik, sade den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, som är Moderaternas motsvarighet till SD:s Mattias Karlsson, på helgens partistämma.

Moderaternas strävan att vinna tillbaka väljare med SD-politik rymmer en stadig skärpning av partiets högerpolitik och från det är steget inte långt till ett nära samarbete med Sverigedemokraterna. Mycket snart kan de svenska Moderaterna bli som ÖVP i Österrike.
Moderaternas ”omläggning av politiken är stor och på riktigt. Nu ska Las luckras upp, fackens makt begränsas och en ny anställningsform införas med lägre ingångslöner för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. Stämman har också tagit ställning för en försiktig övergång till marknadshyror, fördubblade försvarsanslag och en nedläggning av Arbetsförmedlingen”, skrev Dagens Industri lyriskt efter helgens partistämma.
Moderaterna vill gå i bräschen för en låglönemarknad och nya försämringar i socialförsäkringarna med udden riktad mot sjuka och arbetslösa. Samtidigt vill de sänka skatterna för de rika och fördubbla militärutgifterna.

De moderata attackerna på alla fronter ger en bild av vilken politik som en ny högerregering skulle bedriva, och det hotet blir sannolikt Socialdemokraternas största tillgång i valet.
Det var S-MP-regeringens attacker på flyktingar och asylrätt – med stöd av M och SD – som förflyttade den officiella politiken högerut och skapade ett klimat där högerpopulistiska idéer gror, inte minst hos M.
Det är genom att ta kamp för återinföra asylrätten och mot alla former av högerpolitik som M-hotet kan slås tillbaka. Den kampen är med nödvändighet också en kamp för ett nytt arbetarparti och demokratiska kämpande fack – för den socialistiska arbetarrörelsens återfödelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!