M och FP fiskar i grumligt vatten

2012-06-13 18:38:06


Regeringen skyller högerpolitikens misslyckande på invandrare och flyktingar – svara med enad kamp för jobb, ­utbildning och bostad.

Missnöjet växer mot regeringen. Privatiseringarna, arbetslösheten och bankernas miljardvinster gör att stödet rasar. Moderaterna och Folkpartiet har på sistone fiskat i grumliga vatten för att avleda uppmärksamheten.

Först var det Fredrik Reinfeldt (M) som uttalade att arbetslösheten inte var något problem för ”etniska svenskar mitt i livet”. Han försökte skylla direktörers och politikers beslut om nedläggningar och avskedanden på de arbetslösa.

I radio-Ekots lördagsintervju 9 juni sa han att han skulle ha sagt ”utrikes födda” istället för att använda ordet etniska. För att bara några meningar senare ändå hävda att det fanns etniska grunder för arbetslösheten.
Regeringen har ägnat mycket arbete åt att visa hur hög arbetslösheten är bland utrikes födda.
”I dag har endast 50 procent av dem som kommer som flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga arbete efter sju år”, skriver Folkpartiets ordförande Jan Björklund. Dessa ska nu skuldbeläggas eftersom regeringen inte vill ta itu med de verkliga problemen, inte minst diskrimineringen på arbetsmarknaden.
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) gjorde ungefär samtidigt ett utspel att asylsökande som inte flyttar dit Migrationsverket vill skulle få sina bidrag indragna. Aftonbladet kunde då snabbt visa att det är en icke-fråga, nästan alla asylsökande bor där verket har anvisat plats.

Nu har Folkpartiet också dammat av en lång kravlista riktad mot ”flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga”.
Till exempel ”krav på motprestation för bidrag”, ”slopad ersättning för den som tackar nej till jobb” och krav på svenskakunskaper för att bli svensk medborgare.
Men samma dag som detta utspel avslöjade författaren Kajsa Ekis Ekman i DN att regeringen i själva verket vill begränsa svenskundervisningen för invandrare.
En ny utredning säger att det ”tar helt enkelt för lång tid” för många att lära sig språket och att det ändå handlar om att skaffa ett ”arbete inom bransch där det endast krävs begränsade svenskkunskaper”.
Elever, lärare och rektorer är oroliga och protesterar mot förslagen.

Precis som andra högerpolitiker i Europa försöker M och FP vinna stöd hos rasistpartiernas väljare.
Likheterna är dessutom stora med när Reinfeldt och Björklund har genomfört stora försämringar för sjuka, pensionärer och arbetslösa – ”det är för deras egen skull”.
Om opinionsläget fortsätter att vara dåligt för regeringen kommer fler utspel att följa. Dessa måste besvaras av alla arbetare, ungdomar och pensionärer, oavsett vilket land man är född i.

Det behövs enad kamp underifrån mot högerpolitiken.
  • Kamp mot högerpolitik och rasism.
  • Nej till försämrad ­svenskundervisning för invandrare.
  • Riv upp försämringarna för arbetslösa, sjuka och pensionärer.
  • Stoppa nedskärningar, privatiseringar och nedläggningar.
  • Gemensam kamp för arbete åt alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!