M-rasism bakom tiggeriförbud

2017-09-20 21:06:09

foto: Sigfrid Lundberg / Flickr CC
M och andra högerpartier fortsätter att sparka neråt mot de mest utsatta.

Moderaternas rasistiska högersväng fortsätter. Efter att de har infört tiggeriförbud i skånska Vellinge föreslår de nu ett landsomfattande förbud. Detta måste besvaras med solidaritet och kamp underifrån.

Det var Moderaterna som tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna i Vellinge kommunstyrelse röstade för ett förbud mot tiggeri med röstsiffrorna tio för, tre emot. Det innebär att det på flera offentliga platser i kommunen blir förbjudet att tigga.
Kommunfullmäktige ska behandla ärendet den 20 september och frågan kommer därefter att tas upp av länsstyrelsen som godkänner eller förkastar de nya ordningsföreskrifterna. Dessutom ska de införa nya campingregler som ska skrivas in i de lokala ordningsföreskrifterna, vilket innebär att de människor som tvingas tigga för sitt uppehälle inte heller ska kunna ha någonstans att bo eller vistas.
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, säger till SVT Nyheter den 29 augusti att de kommer att gå vidare med frågan till domstol om länsstyrelsen stoppar ärendet.

Som om det inte vore nog att M-L-SD-rasismen i Vellinge inför dessa reaktionära åtgärder vill nu Moderaterna också införa ett tiggeriförbud i hela landet, något som ska diskuteras på deras stämma i Örebro den 12-15 oktober. Till SVT den 5 september säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé:
– Jag tycker inte att vi ska normalisera tiggeri. Det är nu utbrett på gator och torg över hela Sverige och vi behöver nu få stopp på detta.
Såklart är Moderaternas ”lösning” inte sociala insatser för att få människor ur fattigdom och elände, utan hårdare tag, ökad stigmatisering och att kriminalisera de som tvingas tigga för att leva. Även Socialdemokraterna har tidigare underhållit idén om ett förbud mot tiggeri, och i många kommuner har Moderaterna, SD och andra högerpartier tidigare föreslagit lokala förbud som en ”trygghetsåtgärd”.

Många av de som tvingas tigga är romer, en förtryckt folkgrupp som efter den kapitalistiska krisen år 2008-09 har fått det än svårare då många av de arbeten de hade försvann. Och förtrycket har rötter i historien, med massutrensningar av romer i Hitlers Nazityskland, tvångssteriliseringar av romska kvinnor ”i samhällets intresse” i många europeiska länder (i Sverige fram till år 1974), att mord på romer har varit lagligt (i Sverige långt in på 1800-talet, efter hundratals år av diskriminering, lögner och attacker) med mera.
I framför allt östeuropeiska länder, men även Italien, Spanien och Frankrike, tvingas romer gå i egna segregerade klasser eller i vissa fall i egna segregerade skolor. Det pågår även en systematisk diskriminering i de flesta länder mot romer som söker jobb. Diskrimineringen och förtrycket mot romer normaliseras från tidig ålder och upprätthålls av systemet.

Dagens attacker och rasism mot EU-migranter, främst romer, har historiska rötter, men späs på av den pågående kapitalistiska krisen och reaktionen mot de mest utsatta grupperna i samhället. Etablissemanget sparkar neråt i syfte att få bort fokus från högerpolitikens misslyckande och försvåra enad arbetarkamp.
Svaret mot de upptrappade attackerna mot EU-migranter och flyktingar är solidaritet och en kamp mot inhuman flyktingpolitik och rasism – för jobb, bostad och välfärd för alla. Kampen måste föras mot den kapitalistiska högerpolitiken som står bakom de ökade klassklyftorna och den ökande fattigdomen och massarbetslösheten i Sverige och internationellt. ■

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för:

  • Omedelbar tak över huvudet-garanti och rätt till vård och utbildning för alla EU-migranter.
  • Gräsrotskamp mot rasism och antiziganism var det än dyker upp.
  • För en europeisk massrörelse mot EU och kapitalets högerpolitik.
  • Rätt till bostad, jobb och välfärd till alla.
  • Skrota kapitalets EU – för ett socialistiskt Europa.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!