M-rasism inför EU-val

2009-02-26 01:13:56
Moderaterna spelar ut det rasistiska kortet. Rätten till asyl ska ytterligare begränsas, invandrare ska inte få välja var man ska bo, medborgarskap ska kunna återkallas och ”kriminella invandrare” ska utvisas. Språktest för medborgarskap och kontrakt om svenska värderingar, är några av Moderaternas nya käpphästar.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har tidigare deklarerat att M ska ha ett ”tydligt nationalistiskt perspektiv” i EU-parlamentsvalet. Nu går Moderaterna ut med migrationsminister Tobias Billström, Stockholms socialborgarråd Ulf Kristers- son och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson i spetsen och kräver än hårdare krav mot flyktingar och invandrare (Dagens Nyheter den 17 februari).

Moderaternas nya invandrarpolitik har en rad rasistiska förslag som till och med får Folkpartiets tidigare flirt med Sverigedemokraternas väljare att blekna. Syftet med de nya förslagen är att skapa misstro och fördomar mot flyktingar och invandrare, en re­dan utsatt grupp i samhället. Med detta fiskande i de grumli- gaste vatten söker M stöd hos de minst medvetna skikten bland rasistiska väljare, samti­digt som de legitimerar rasismen.
Inte nog med att asylrätten i praktiken är avskaffad, nu vill Tobias Billström att ”medborgarskap som tillde- lats på felaktiga grunder, falsk identitet, hot eller mutor ska kunna återkal­las”. Förslaget är tänkt att skapa en misstänksamhet mot asylsökande som hotfulla kriminella.
Redan nu har begränsningar för uppehållstillstånd införts i arbetskraftsinvandringen, där du får stanna så länge du har ett arbete men förlorar du arbetet blir du av med uppehållstillståndet.

Ytterligare attacker på flyktingar följer: ”det duger inte att de som får avslag på sin asylansökan ska stanna kvar i landet”. Men problemet som asylsökande möter är att de med risk för sina liv inte kan återvända.
Regeringen har ju beslutat att inget krig pågår i Irak och Afghanistan, trots dagligt dödande och självmordsattacker. Till Iran utvisas homosexuella som riskerar hängning med ord som ”du behöver inte visa att du är homo­sexuell”. Barnfamiljer splittras då föräldrar utvisas till olika länder o s v.
Moderaterna försöker sedan skylla rasistiska partiers och nazistiska organisationers framgångar på flyktingar och invandrare.
Sanningen är att det är högerpolitikens härjningar med arbetslöshet, bostadsbrist o s v som skapar problem. Medan borgarna för en politik som har försvagat ställningen för arbetare och låginkomsttagare på arbetsmarknaden, inte är beredda att rädda jobben i industrin, varslar anställda i offentlig sektor och drar in hjälp till arbetslösa, heter det för dem att ”många invandrare blir år efter år helt beroende av bidrag”. Som om det är ett val man gör, att ständigt leva på marginalen. Problemet är ju att det finns för få jobb att söka samt rasism-en på arbetsmarknaden.

Befolkningen i förorten drabbas hårdast av regeringens nedskärningar. Lika lite som man väljer att leva på socialbidrag framför en fast lön och bra arbetsmiljö, lika lite har man valt nedlagda vårdcentraler, skolor och ungdomsgårdar. Attackerna på förorten fortsätter sedan: ”det räcker inte med ytliga hyllningar till alla spännan­de kulturer vi får möta – i stadsdelar många aldrig ens besöker”. Vilka kulturer är det M talar om? Det är överklassen som lever i en annan kultur än arbetare och låginkomsttagare i ­förorter och arbetarområden. De ”få” som ”besöker” förorten är politikerna själva, som lever i en skyddad tillvaro långt från vanligt folk som de föraktar.

Moderaterna vill nu vända bort blickarna och diskussionerna från den kapitalistiska krisen till att istället handla om flyktingar och invandrare.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att agera för att samla Asylrörelsen och den antirasistiska rörelsen i kamp mot moderata utvisningspolitiker, sverigedemokrater och andra rasistis­ka krafter. Inskränkt nationalism är ett hot mot alla arbetare och ungdomar.
Kristofer Lundberg

Återinför rätten till asyl – demonstrera 26 februari

Göteborg
Brunnsparken
kl 16.00   

Stockholm
Mynttorget
kl 16.00

Boden
Medborgartorget
kl 12.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!