Magids familj är kvar i Gaza

2010-06-03 10:47:35
– Misären i Palestina har pågått i nästan 100 år nu!
Magid Esleem är förtvivlad. Efter demonstrationen i Stockholm går han fram till polisen: ”Jag är illegal flykting i Sverige, kan du skicka hem mig?” frågar han. Polisen ler lite nervöst och menar att det nog är någon annan han borde prata med. ”Så är det alltid”, säger Magid.

– Jag har inte träffat mina barn eller min fru på nästan fyra år nu. Jag får inte uppehållstillstånd här och jag kan inte åka tillbaka, berättar Magid frus­trerat.
Runt om i världen lever miljontals statslösa palestinier som flyktingar ut­an några medborgerliga rättigheter, inte minst i de kringliggande arabländerna, men även i Sverige. Magid Esleem kom till Sverige för ungefär tre och ett halvt år sedan.
– Jag pratade med min fru idag, hon sa åt mig att gå och demonstrera trots att det är så svårt för oss att hålla kontakten. Elektriciteten fungerar ba­ra på natten i Gaza, om man har tur. Mina barn måste stanna uppe till ett-två på natten för att kunna prata med sin pappa! säger Magid.
– Migrationsverket tog mitt palestinska pass, berättar Magids vän Said.
Tillsammans har de kedjat fast sig på Migrationsverket i protest mot att de tvingas leva illegalt i Sverige. När polisen kom sa de bara efter ett tag ”Gå hem”. Gå vart? undrar de.

– Under det senaste kriget mot Gaza gav andra länder palestinier uppehållstillstånd, men inte Sverige. I media kan man läsa om att vi får stan­na, men det stämmer inte, säger Ma­gid och pekar som exempel på en palestinsk man längre bort som varit papperslös i Sverige i sju år.
Magid refererar, som många andra asylsökande, med rätta till Genèvekonventionen och mänskliga rättighe­ter. Enligt Migrations- (utvisnings-) verket råder det dock ingen väpnad konflikt i Gaza, vilket hade inneburit att alla flyktingar från Gaza skulle ha fått stanna. Istället ”krävs starka individuella skäl”, förklarade Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Skånskan den 17 mars.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna kräver allmän amnesti för a­sylsökande och gömda i Sverige. Mi- grationsverket styrs efter en politisk agenda där utvisning i nio fall av tio går före rättigheter.
Migrationsverket måste backa – uppehållstillstånd och medborgerliga rättigheter åt Magid, hans familj och de andra palestinierna nu!
Intervju: Lina Westerlund

Protestera för palestiniers rätt till asyl i Sverige!

Onsdagen den 9 juni kl 09.00
utanför Migrationsverket, Pyramidvägen 2 A i Solna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!