(M)agplask och bottenras

2017-06-11 10:42:24
De fyras gäng som vill kalla sig Allians för Sverige håller på att bli en allians av partiledare som slåss för sina jobb; Anna Kinberg Batra och Jan Björklund sitter båda löst och KD:s Ebba Busch Thor sitter kvar eftersom inte ens den snabbt krympande kristdemokratiska församlingen tycks tro på under längre.

Moderaterna har under Kinberg Batra rasat snabbare och mer än något annat parti. Så sent som i januari ifjol var Moderaterna landets största parti, enligt Sifo:s väljarbarometer. Ett och halvt år senare hade man backat tio procentenheter. Efter att Kinberg Batra, i januari i år, har sagt sig vara beredd att styra med hjälp av SD-rasisterna har mer än var tredje väljare flytt partiet.

M-vändningen till SD var en ny kulmen i den officiella politikens högervridning och danmarkisering av Sverige. Resultatet av detta (m)agplask blev att SD fortsatte att gå framåt på M:s bekostnad. Den moderata väljarflykten till Centern fortsatte också. Och M-raset är långt ifrån över.
– Jag är i en förtoendekris, sa Kinberg Batra i ett årets understatement och gav partisekreterare Tomas Tobé och Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask sparken. Att öppna fallluckan för några som man anser sig kunna avvara plus några allmänna fraser om att “vi ska lyssna och bli tydligare” är vad topparna alltid gör när de ska rädda sig själva. Snart lär väl också major Björklund ge någon sparken och KD:s Ebba Bush Thor skulle väl ha gjort det för länge sedan om det fanns någon att sparka.
Ingen fäller en tår när högern äter de sina eller när Alliansen rasar samman. Men att det blir nya kvastar som eventuellt ska sopa högerburen får säkert Stefan Löfven att drömma om att Socialdemokraterna efter valet sitter i samma regeringsbåt som ett eller flera allianspartier.

Trumpadministrationen måste se det ”nya Sverige” som den trogna allierade man är. Ett samarbete med Sverige skulle göra Trump glad. Det skrev Foreign Policy, som brukar beskrivas som en inflytelserik amerikansk tidskrift med maktens öra, med anledning av försvarsminister Peter Hultqvist USA-besök i maj. Den enda som blev glad över det besöket var väl Trump och den amerikanska vapenindustrin som ska leverera Patriotrobotar till det nya dyra svenska luftförsvarssystemet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!