Malmö: Polisen vräker romska EU-migranter i skydd av mörkret

2015-11-04 13:54:21

foto: RS Malmö
Många i Malmö har protesterat mot avhysningen och visat sin solidaritet med de romska migranterna. Ändå kastar stat och polis ut dem på gatan utan tak över huvudet.

Efter två dagar av medvetet motsägelsefulla besked från politiker och polis för att försöka splittra och minska motståndet mot vräkningen av de romska migranterna på Sorgenfrilägret i Malmö påbörjades den massiva insatsen kring 04.00 natten till tisdagen. 

Det var en tidpunkt som enligt Skånes mest lögnaktiga polis, kommunikationsansvarige Ewa-Gun Westford, valdes av omtanke för morgonpendlarna.

Motståndsviljan från romerna själva och de aktivister som var på plats var ändå stor när hundratals poliser vällde ut ur sina bilar och började att slita bort de som stod vid grinden till lägret för att försvara vad som faktiskt har varit en av de enda trygga och fasta punkter för romska EU-migranter i hela Sverige. Detta i en situation där både attacker mot EU-migranter och flyktingboenden förekommer dagligen.

Vid niotiden på morgonen var vräkningen genomförd och rivningen av lägret påbörjad. En av de sista personer som lämnade var en gravid kvinna som politikerna i Malmö Stad hade beslutat kommer att må bättre av att inte längre ha ett tak över huvudet. 

Efter vräkningen tågade EU-­migranterna och solidariska malmöbor till Stadshuset för att genomföra en sittstrejk med krav på rätten till värdigt boende. Det är ett krav som efter decennier av aggressiv högerpolitik är ständigt aktuellt, oavsett om man är rom från Rumänien, svensk från Malmö eller flykting från Syrien. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!