Malmö: Protesterande palestinier hotas av avhysning

2015-09-22 13:26:17
På två sidor av Jägersrovägen i Malmö, precis utanför Migrationsverkets område, finns det protesterande palestinier från Palestina och Saudiarabien på den ena sidan och statslösa palestinier från Irak på den andra. När detta skrivs har polisen gett order om att flyktingarna ska ha lämnat platsen senast kl 24 på tisdagen. Palestinierna har bjudit in alla som vill vara med till passivt motstånd. Kraven är samma som tidigare; frihet och uppehållstillstånd.

I ungefär två veckor hungerstrejkade omkring 45 palestinier. De är från olika delar av Palestina och över tio hamnade på sjukhus, varav två hade skadats allvarligt av hungerstrejken.

– Ska jag ändå dö, vill jag göra det på mina egna villkor, berättade Abdullah Abu Jazar, en av de hungerstrejkande som strax efter samtal med Offensiv hamnade på sjukhus.

Vissa av flyktingarna som har bott i tältlägret har varit där sen i början av augusti. Aaed Alaa Shalab,i palestinier från Irak, var den första att bosätta sig utanför Migrationsverket.

– Det går inte att utvisa mig till Irak, för de vill inte ha mig där. Irakiska ambassaden har skrivit till Migrationsverket och uppgett det, och jag får inte återvända till Palestina. Vart ska jag ta vägen? Det var därför jag bosatte mig här, så de inte bara har mig på en flyktingförläggning utan att ett riktigt beslut tas. Det värsta var att när jag kom hit visade det sig att jag inte var ensam utan tvärtom! 320 personer finns det hos Migrationsverket som har samma situation som jag.

 

Allt eftersom tiden har gått har de protesterande palestinierna ökat i antal. I nuläget är det närmare 300 som deltar i tältprotesten. Vissa av dem har varit i Sverige sedan tio år tillbaka. Bland dessa är många äldre kvinnor och barn, trots att Migrationsverket sedan en tid tillbaka har dragit slutsatsen att barn inte ska utvisas till Gaza, även om det fysiskt skulle vara möjligt.

– Migrationsverkets förslag är att utvisa oss som kommer från Palestina till Egypten och att vi ska ta oss in den vägen, men med tanke på att de oroligheter som har varit i Sinaihalvön är det risk att militären arresterar oss för att vi olagligt har tagit oss in i landet och att vi är islamister med en agenda, berättar Ahmed Sineldin och fortsätter:

– Därför bjuder vi in alla som vill stödja oss att komma hit idag och vara med och visa motstånd om polisen försöker köra bort oss inatt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!