”Man har varslat om att 20 lärare kommer få gå”

2012-08-30 14:13:38

foto: Marcus Löfgren
Ulla Stenbom-Lundberg.

Offensiv har träffat Ulla Stenbom-Lundberg, fackligt aktiv och lärare på Luleå Gymnasieskola.

Vad ligger bakom nedskärningarna det stått om i tidningarna?
– I och med det nya gymnasieprogrammet, GY 11, så har vissa program som t ex Media, Ledarskaps och Idrottsprogrammet försvunnit. I och med GY 11 försvinner även 6-5 miljoner kronor i statligt bidrag till kommunen. Detta medför att karak­tärsprogramlärare får mycket mindre antal klasser för att flera av kurserna tas bort. Även i de kommande årskullarna kommer det att bli en minskning bland antal elever som börjar på gymnasiet.
– Sen har det blivit så att man t ex har 90 undervisningstimmar i stället för 100 i en 100-poängskurs och om man då undervisar 5 kurser har man ju 50 timmar kvar som man kan slänga in en till kurs på 50 poäng.  Men med en helt ny kurs så får man ju ytterligare 25-30 elever som man måste rätta prov och bedöma betyg till vilket medför mycket mer jobb.
– Undervisningstiden var ­tidigare reglerad med USK, men sen den regleringen togs bort har både arbetsdagarna och undervisningstiden ökat.

Vilka effekter kommer nedskärning­arna att få?
– På en 10-årsperiod kommer man att se effekter bland alla lärare. Man kommer att få mer kurser och mer undervisningstid. Man kommer även att få mer elever som måste bedömas och betygssättas. De flesta rektorer förstår problemet, men kan inte göra något åt det med den begränsade pengapott de får. De ser att det kommer bli svårt att hålla systemet igång. Man har även varslat om att 20 lärare kommer att få gå.
– Eleverna kommer att märka av större klasser på upp mot 30 elever på en lärare i varje klass och att få extra­hjälp kommer att bli mycket svårare för eleverna eftersom lärarna inte kommer att ha tid att hjälpa eleverna på samma sätt som tidigare.

– Luleå gymnasieskola är redan en av Sveriges billigare gymnasieskolor och är bland de lägsta när det gäller antal kronor per elev. Luleå ­kommun har ändå mycket pengar så man tycker att de borde kunna prioritera mer pengar till skolorna.
– De tittar på kartan och vi måste visa dem verkligheten. Det som står på pappret funkar inte i praktiken. Vi försöker att visa dem att alla lärare inte kan få gå och jag tror ­inte att det är 20 stycken som kommer att få sparken.

Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!