Många demonstrerade mot polisens kvinnoregister

2015-01-21 14:27:18
Södertörnspolisen i Stockholm har under tio års tid registrerat kvinnor som har anmält våld och hot från män. Liksom upptäckten av polisens register av romer är det här ytterligare en kränkning och ett svek mot dem som polisen har i uppgift att skydda. Därför samlades omkring 250 personer den 17 januari på Medborgarplatsen i Stockholm.

Talare och demonstranter visade en stark motreaktion mot det som har hänt och ett tydligt stöd till de som har utsatts för kränkningar av polisen. Klara Bergström, en av talarna, uppmärksammade hur mycket
energi det kräver att vara brottsoffer.
– Det är som att vara flykting i sitt eget land. Även när man har lämnat kriget börjar nya strider. Det finns så lite utrymme med en strid man egentligen inte orkar med när man är mitt uppe i det.
Många på demonstrationen var inte bara upprörda utan också sårade, och Klaras personliga tal tycktes tala för många. De tre privatpersonerna som arrangerade demonstrationen, de som talade och alla på plats lyckades ordna en stärkande och kraftfull demonstration.
– Den stora uppslutningen här visar att vi är många som reagerat och det är glädjande, som en av talarna uttryckte det.

Hur ska vi förhindra att sånt här händer igen, eller fortsätter att ske?
– Vi måste prata mer om mäns våld mot kvinnor som en strukturell del i patriarkal imperialism, sa Channa, en av demonstranterna på plats.

Varför är du här?
– Att bli utsatt för våldsbrott kan hända vem som helst, en vän, mig eller en i ens familj, säger Kajsa, även hon en av de som demonstrerade mot polisens registrering.
Vad kan göras?
– De som ska skydda oss måste ta ansvar för att förändra det här. De måste ta ansvar och be om ursäkt. Något är ruttet i hela vårt samhälle. Så länge kvinnan anses som en andra sortens varelse kommer det här att fortsätta. Jag är inte förvånad över polisens register, avslutar Kajsa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!