Månglare och ”stridshingstar”

0000-00-00 00:00:00
Minst 42 miljoner euro (375 miljoner kronor) blir sluträkningen för lyxrenoveringen av den katolska biskopen Franz-Peter Tebartz-van Elst residens i tyska Limburg.

Men då får biskopen ett badkar som kostar 135 000 kronor, måttbeställda garderober som går lös på 4,2 miljoner kronor, bullerskydd för 1,8 miljoner kronor, ett privat kapell som kostat dryga 20 miljoner och mycket mer. Biskopen är så förtjust i lyx att han till och med har en hissanordning för adventljusstaken till en kostnad av 900 000 kronor.
Hyckleriet blir inte mindre av att temat i biskop Tebartz-van Elst senaste julpredikan var: ”Bara den som personligen upplever fattigdomen kan upptäcka Guds storhet”.
Tebartz-van Elst extravaganser har åter kastat ljuset på en kapitalistisk institution i kris – den katolska kyrkan.
Katolska kyrkan i västra Tyskland sitter fortfarande på stora och hemliga tillgångar, samtidigt som den delvis finansieras av skattepengar. Denna reaktionära bastion i Tyskland har ledande företrädare som förenas i sin stockkonservatism och törst efter guld.
Det är inte bara biskop Tebartz-van Elst som lever lyxliv och bor i ett slottsliknande palats och körs omkring i en limousineliknande bil.
I München huserar kardinal Reinhard Marx i ett palats som just renoverats till en kostnad av 76 miljoner kronor. Skattebetalarna stod för nästan tre fjärdedelar av den summan. I ett av rummen trängs fresker och kristallkronor med en jättetavla på kardinal Marx själv. Som om inte den prakten vore nog har kardinalen spenderat miljoner kronor på att bygga en villa i Rom som ska fungera som ”gäststuga”.
Men tillbaka till den biskopen i Limburg som nu kallats till Vatikanen för att förklara sig. För att det ska se ut som om biskopen minsann är en ”salig fattig” flyger han denna gång med Ryanair och inte som vanligt i Lufthansas First class VIP. Om han får ha jobbet kvar eller inte återstår att se. Men även om han fockas eller omplaceras består kyrkans kris och hyckleriet samt girigheten.

Till sist. Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar sig själv en ”stridshingst”. En gammal term för en svindyr häst som riddarna red på när de drog ut i krig för skydda kungens eller andra höga herrars makt och rikedomar. Det vill säga samma som Reinfeldt nu gör.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!