Manifestation för demokrati i Guinea

2009-10-15 17:16:42


Protest på Sergels torg i Stockholm

Idag, torsdag den 15 oktober organiserade guineanska organisationer (La section des Force vive en Guinée en Suede – Sektionen Guineas styrkor i Sverige) en manifestation mot våldet och för demokrati på Sergels Torg i Stockholm. Rättvisepartiet Socialisterna deltog på protesten.

Vi samlades för att uppmärksamma de blodiga och brutala massakern som ägt rum i Guineas huvudstad Conakry den 28 september. Medan juntan redovisar 53 personer som dött har organisationer som Human Rights Watch uppgett att minst 157 personer dött under protesterna.

I denna veckas Offensiv (som kom ut idag) har vi en artikel om protesterna efter massakern i Guinea som finns att läsa här.

– Medan regimen bara räknar att 50 personer dött så är det många fler som gick på protesterna och som aldrig kom tillbaka – för oss, vi räknar dessa personer som döda…, säger Moussa Sam Konde, en av deltagarna på dagens manifestation.

Vad som nu krävs är en organisering av massorna i Guinea, med ett politiskt program för övertagande av gruvindustrin och basala välfärdsreformer såsom gratis skola och grundläggande sjukvård för alla. Fackföreningarna har en central roll i en sådan organisering.

Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!