Manifestationer mot försämringarna i sjukförsäkringen

av Offensivs reportrar

”Vi är människor, inte statistik”, sa Ida (i förgrunden) bland annat i sitt tal i Luleå (Foto: Jonas Brännberg).

Lördag den 4 maj genomförde nätverket 116omdagen manifestationer för en trygg och rättssäker sjukförsäkring och emot hur Försäkringskassan fungerar runt om i landet.

LULEÅ:

”116 om dagen” – så många sjukersättningsansökningar avslog Försäkringskassan varje dag 2017 när nätverket med samma namn startades. Idag, två år senare, levererar Försäkringskassan 135 avslag eller utförsäkringar per dag.
Några av människorna bakom siffrorna talade på manifestationen i Luleå. I tillägg till de omkring fyrtio demonstranterna stannade många förbipasserande upp för att lyssna till deras berättelser.
Flera berättade om hur liten och maktlös man känner sig när man slåss mot en myndighet och om skillnaden mellan fattig och rik. De rika, som Swedbanks vd, får en fallskärm på 10-tals miljoner när jobbet tar slut, men som arbetare får du slåss för att ens få sjukersättning.

Ida, som dragit ihop till protesten, lever med starkt utmattningssyndrom. Fem olika läkare har bedömt hennes arbetsförmåga som ”100 procent nedsatt”. Men Försäkringskassan tycker att hon är fullt arbetsför. Ida har därför sökt en rad jobb på just Försäkringskassan, men fått nej varje gång.
– Vi samlas här idag för att säga att det är nog nu. Vi är människor, inte statistik. Vi blir inte friska bara för att Försäkringskassan nekar oss pengar. Vi blir fattiga och sjukare. Vi dör. Vi kräver en trygg och rättssäker sjukförsäkring, sa Ida i sitt avslutande tal.

ÖSTERSUND:

Cirka ett hundratal slöt upp på Stortorget (Foto: Andrew Herbert).

Cirka 100 personer samlades på Stortorget i Östersund lördag den 4 maj i protest mot försämringarna i sjukförsäkringen och mot Försäkringskassans agerande. Initiativtagare var Camilla Proos. Hon, likt de flesta av talarna, talade å anhörigas vägnar, anhöriga som inte orkar tala med Försäkringskassan, än mindre ställa upp på ett torgmöte. 
En man berättade om sin fru, som ibland inte orkar upp ur sängen på hela dagen. Eftersom han jobbar delade turer händer det att han kommer hem klockan tio på kvällen. Ibland får han då laga middag åt sig och sin fru eftersom hon inte har klarat av det under hela dagen. Hon förväntas dock ta ”ett vanligt förekommande arbete”. 
För mig som är engagerad i ensamkommande unga flyktingars öde är det lätt att känna igen Försäkringskassans agerande. De agerar lika okänsligt som Migrationsverket och lika rättsosäkert.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!