Mardrömslik kris i Darfur

2006-09-20 14:57:45
”Den humanitära krisen i Darfur övergår vår fattningsförmåga”, skrev Svenska Dagbladet i söndags.
I Darfurregionen, i västra Sudan på gränsen till Tchad, kan hundratusentals människor inte längre nås av akuta hjälpinsatser, på grund av regeringstruppernas och janjawidmilisens upptrappade krig.
I norra Darfur har kriget fått förödande följder.
Enligt FN:s matprogram WFP blev 355 000 människor i norra Darfur utan nödmat under augusti eftersom hjälparbetarna inte kunde nå dem.
Hjälporganisationerna tvingas nu avbryta sina insatser och en hungerkatastrof hotar.
Det tilltagande våldet sammanfaller med att regimen sagt nej till att FN-trupper – en styrka på 17 000 soldater och 3 000 poliser – skulle placeras i Darfur. FN-trupperna skulle ta över efter den Afrikanska unionens (AU) soldater i Darfur.
Men totalt 20 000 FN-trupper kan inte skydda Darfurs fem-sex miljoner invånare i en region med en lika stor yta som Frankrikes och där det råder krig.
Väst tävlar med Kina och Ryssland om inflytande i det oljerika Sudan. Även i Darfur finns olja.
De imperialistiska makterna ingriper för att skydda sina intressen i första hand, inte de nödlidande.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!