Mardrömslik situation för tamilerna

2009-04-15 19:10:52
I förra veckan genomfördes i Stockholm flera demonstrationer och protester mot kriget på Sri Lanka.
Just nu dör 50-70 tamiler per dag av arméns krigsoffensiv på de norra delarna av ön och uppemot 300 000 har tvingats från sina hem för att fly undan kriget.

Kriget på Sri Lanka drivs av president Mahinda Rajapaksas singalesiskt-rasi­stiska regering mot minoritetsbefolkningen i norr, tamilerna. Hans regim bedriver också ett allt hårdare förtryck mot alla som protesterar mot kriget, däribland Rättvisepartiet Socialisternas systerparti på Sri Lanka, United Socialist Party. Krigsrustning-en bekostas av allt sämre villkor för arbetare och fattiga på hela ön.
Onsdagen den 8 april samlades 60 personer utanför den indiska ambassaden på Adolf Fredriks Kyrkogata för att protestera mot Indiens inblandning i konflikten.
Demonstrationen var en i raden på en internationell protestdag. Protesten var utlyst av www.stopthe­slaugteroftamils.org, som lanserats i Chennai i Indien på ett möte med 600 deltagare. Flera talare påpekade att den indiska imperialismen har både ekonomiska och militära intressen på grannön. Den indiska militären bygger radarbaser som ger information till Sri Lankas militär.

– Den indiska imperialismen vill va­ra en militär och ekonomisk stormakt i området, sa Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna, som var en av talarna på demonstrationen.
Demonstranterna gick även in i byggnaden ända fram till ambassadens dörr för att visa sin ilska. Ambassaden har tagit emot ett protestuttalande och kommer att meddela den indiska regeringen om demonstrationen.

Dagen innan samlades ett 100-tal från tamilska organisationer i Sverige på Sergels torg och gick till utrikesdepartementet (UD).
Tamilerna demonstrerade bland annat mot att Boforskanoner används av Sri Lankas armé. Kanonerna används även för kemiska vapen. Demonstrationen överlämnade ett pro- testbrev till personalen på UD och krävde ett uttalande mot de attacker som krävt tusentals människoliv på kort tid.
Starka känslor väcktes bland demonstranterna när UD hänvisade till information från EU och sa att Sveri­ge ska ge bistånd till Sri Lankas regering för återuppbyggnad.
– De säger att Sverige ska skicka bidrag till Sri Lankas regering. Det är de som bombar – pengarna kommer att gå till deras krigsmaskineri. När jag pratar med mina släktingar tar vi farväl, eftersom vi inte vet om vi kan hö­ras igen. Sverige och Västregeringar­na blundar för kriget, kommenterade en av demonstranterna upprört.
­­­­­­
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!