Massiv kritik mot polisens ”insats” i Kärrtorp

2013-12-18 12:45:54

foto: Offensiv
Polisen, med ryggen vänd mot nazisterna och batongerna dragna mot antirasisterna.

Nu växer proteststormen mot polisens agerande i samband med antinazistdemonstrationen i Kärrtorp.

Under söndagen försvarade polisens presstalesman Kjell Lindgren att polisen endast hade en handfull poliser på plats med att det aldrig inträffat en nazistattack förut – bara för att på måndagen tvingas backa och ­erkänna att de redan två dagar innan demon­strationen, på fredagen, kände till att en nazistattack planerades.

Fortfarande försöker Lindgren urskulda poliskåren med att denna information fastnat i byråkratin och inte kommit fram till de ansvariga för planeringen. Men detta stämmer inte. Polisen som var på plats visste om att en attack kunde komma. Redan flera timmar innan visste de om det och 20 minuter innan informera­de några förbipasserande polisen om att nazister höll på att ladda upp bakom husen intill torget.
Nätverket Linje 17 mot rasism tog initiativet till polisanmälan, vilket fick stor spridning i media under tisdagen.
– Det finns så många vittnen och bildbevis på hur polisen efter nazisternas attack med glasflaskor in mot barnvagnarna i demonstrationen på torget vände nazisterna ryggen och höjde batongerna mot antirasisterna. Alla som drabbades av nazistvåldet måste få skadestånd, säger Ammar Khorshed, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i nätverket som organiserade demonstrationen.
När Svenska Motståndsrörelsen på Kristallnatten den 9 november marscherade genom Stockholm skrikandes på Hitler, förklarade polisen sin massiva insats till beskydd av nazisterna med att de måste försvara de som har demonstrationstillstånd. Varför gäller då inte det när antirasis­ter demonstrerar med tillstånd?
Den 9 november lät polisen bli att gripa nazisterna och sa att de ­inte hörde att de skrek hyllningar till Hitler eller såg flaskorna som kastades, men det hörs ju på TV-inspelningar­na och sågs av alla som befann sig på platsen.

Bara en massiv opinion kan få polisen att den här gången väcka åtal mot nazisterna. När detta skrivs är 26 personer anhållna varav 25 misstänks för våldsamt upplopp. Enligt ­polisens första uppgifter var de de från ”båda grupperingarna”, vilket senare fick korrigeras till att enbart angripande nazister anhållits.
De antirasister som ställde sig i vägen för stormtruppen av fullkomligt galna nazister när polisen brutit mot sina åtaganden är ju hjältarna. De utövade ett nödvändigt självförsvar som förhindrade en total katastrof, där barn och andra skulle ha kommit till fysisk skada.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!