Massiv skolstrejk mot sexismen

2018-11-15 16:31:01

foto: Libres y Combativas
Över 1,5 miljoner deltog i strejken och över hundratusen i demonstrationer.

Studentstrejken som arrangerades av Sindicato de Estudiantes (Elev- och studentfacket) och Libres y Combativas (fria och stridslystna, en feministisk och socialistisk plattform startad av Elev- och studentfacket och Izquierda Revolucionaria – CWI i spanska staten) var framgångsrik. Mer än 1,5 miljoner studenter lämnade klassrummen och hade ett mer än 90-procentigt stöd på gymnasieskolorna.

Fler än 100 000 personer deltog i ett 60-tal morgondemonstrationer spridda över hela den spanska staten. Vår vrede mot sexismen i klassrummen, sexistiskt våld och det sexistiska rättsväsendet är en varning till den socialdemokratiska PSOE-ledda Sanchez-regeringen. Vi kommer inte att nöja oss med fina gester och löften.
Vi är trötta på att den här regeringen ser mellan fingrarna på och inte stoppar den katolska kyrkans inflytande i utbildningssystemet, hur de har överseende med homofobisk och sexistisk propaganda, hur de accepterar skandalösa domar från ett rättssystem från Francodiktaturen som ger våldtäktsmän immunitet och som fortsätter att privatisera och skära ner i utbildningssystemet.
Redan tidigt på morgonen var det tydligt att strejken skulle bli massiv och demonstrationerna starka. På gymnasieskolorna hade strejken ett solitt stöd: 90 procent i bland annat Galicien, Asturien, Baskien, Katalonien, Valencia, Andalusien och Madrid, och över 90 procent i bland annat Extremadura, Kanarieöarna och Murcia. Även på universiteten har deltagandet varit högt runt om i den spanska staten.
Många deltog också i demonstrationerna: 15 000 i Madrid, 12 000 i Barcelona, 5 000 i Bilbao och tusentals mer i resten av Baskien, 15 000 i Andalusien, 5 000 i Galicien, 5 000 i Valencia, 200 i Gijon och tiotusentals runt om i landet.

Stämningen var stridslysten och full av entusiasm på alla demonstrationer. Vi skrek slagord som ”Min kjol är inte en provokation”, ”Med eller utan kläder, rör mig inte!”, ”Ett nej är ett nej, allt annat är våldtäkt!”, ”Ja till sexualupplysning, nej till religiösa lektioner”, ”Oavsett vem som än är i regeringen kommer vi att försvara våra rättigheter”, ”Kampen är feministisk eller inte alls!” och många andra slagord. Vi är också glada över att hundratals pensionärer deltog, veteraner i klasskampen som protesterade sida vid sida med oss, organiserade av pensionärsrörelsen. Deras deltagande är en inspiration och deras slagord ”Oavsett vem som än är i regeringen kommer vi att försvara våra rättigheter” har nu även blivit vårt slagord.
Vi har även haft stöd och talare på vårt stormöte i Madrid av dussintals feministiska organisationer, hbtq+- och transrörelser, och stöd av kvinnor i kamp som Kellys (lokalvårdare som kämpar för sina rättigheter), aktivister som kämpar mot våld mot kvinnor och grupper som kämpar mot prostitution.
Många aktivister från Libres y Combativas och Elev- och studentfacket talade på stormöten i alla de större städerna och gjorde det tydligt att vi inte kommer att backa, att vi kommer att försvara den revolutionära antikapitalistiska feministiska kampen och inte kommer att tolerera attacker på våra rättigheter. På mötena har vi förklarat hur arbetarklasskvinnornas rörelser är sammanlänkade med kampen mot de sociala orättvisorna i det kapitalistiska systemet.
Vi vill också peka särskilt på att tusentals av våra manliga kamrater närvarade. De slöt upp med oss i en enad strejk och är tillsammans med oss i frontlinjen mot attackerna på våra rättigheter samt mot attackerna mot hbtq+- och transungdomar. Vi kämpar tillsammans mot sexism och fördomar.

Den här strejken var ett väldigt viktigt steg, efter de stora strejkerna den 8 mars och den 10 maj i år till att bygga en ungdoms- och studentrörelse mot sexism på skolor och universitet, för att få igenom våra krav riktade mot regeringen och utbildningsministeriet.
Vi kommer inte att sluta förrän vi har tvingat regeringen att införa en enhetlig sexualupplysning på alla skolor, utbildning mot sexism, mot våldtäktskulturen samt mot homo- och transfobi. Vi kommer inte ge oss förrän de har upphävt alla regler som påtvingar klädkoder och hindrar personer att uttrycka sin sexualitet samt förnekar hbtq+- och transpersoners rättigheter. Vi kommer inte sluta förrän de vidtar disciplinära åtgärder mot den lilla grupp lärare som försvara sexistiska attityder. Vi kommer inte att ge oss förrän de en gång för alla river upp den reaktionära utbildningsreformen LOMCE och erbjuder gratis utbildning från förskola till universitet.
Vi kräver respekt och värdighet, frihet att vara de vi är och ett slut på trakasserier och förnedring. Anslut dig till Sindicato de Estudiantes och Libres y Combativas för att bygga den revolutionära och antikapitalistiska feminismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!