Massiv vårdprotest i Kramfors

2015-10-14 13:44:59

foto: Stefan Lundqvist
Ett hundratal gick till det hotell där S-ledningen i länet hade möte och fortsatte protestera.

Redan på samlingen vid Kramfors IP insåg man att detta har blivit en enorm kraftsamling till försvar för vården i Ådalen. Enligt uppgifter i media var vi mellan 10 000 till 14 000 som demonstrerade för att rädda Sollefteå sjukhus.

De politiska partierna hade hjälpt till med att bussa deltagare från Sollefteå och det kom även bilkaravaner därifrån. När vi marscherade iväg ringlade vi oss förbi torget och en slinga norr om centrum. På tillbakavägen passerade vi Hotell Kramm där Socialdemokraterna i länet höll förtroenderåd.

Vi drog igång talkörer när vi passerade, som ”Ropen skalla, sjukhus åt alla!”.
När vi kom tillbaka till torget där vi skulle samlas mötte vi slutet av tåget som var på väg ut på slingan. De hade precis börjat gå från idrottsplatsen, och då insåg man hur långt tåget var.
Konferenciern Fredrik Högberg lyckades bra med att kombinera en glad och humoristisk ton med allvaret i manifestationen. En av flera engagerade talare var Eva Sköld, som jobbar som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus.

Eva kunde bland annat berätta om hur Västernorrlands landsting har skyhöga kostnader för patienter som skickas till andra landsting för att vi inte klarar av att hålla vårdgarantin. Bara i år är den summan uppe i 18 miljoner kronor. Samtidigt läggs nu förslag på att lägga ned alla planerade och akuta operationer i Sollefteå.
Förutom nedrustningen av vården handlar det om hundratals jobb, menade hon. Det är ett slag mot alla möjligheter att regionen ska kunna leva om människor och familjer måste flytta. Hon avslutade sitt tal med att säga:
– Sollefteå sjukhus ska in i framtiden!, vilket vi alla besvarade med jubelrop.
Andra engagerade talare var till exempel Sara Jansson som talade i egenskap av patient, liksom barnmorskan Annika Safrani med flera.
Vi var många demonstranter som rördes av den stora uppslutningen.
– Jag blir helt stum! Hoppas politikerna darrar i knävecken nu när de ser vad de har ställt till med, sa Kerstin Henriksson, en av demonstranterna.
Ett gäng unga killar som följer talarna på scenen blir otåliga:
– Vad i helvete gör vi här! Vi borde gå till hotell Kramm! Vad kan polisen göra?

Efter demonstrationen var vi flera hundra som följde med den tremannadelegation som skulle överlämna uppropet från aktionsgruppen Sollefteå Framtidens akutsjukhus till Socialdemokraternas förtroenderåd på Hotell Kramm. Uppropet hade lästs upp och antagits av demonstrationen.
Uppropet avslutas med orden: ”Att genomdriva ett solklart valsvek med odemokratiska metoder är under all värdighet och så långt ifrån socialdemokrati, allmän rättvisa och en god människosyn som man kan komma. Lek inte rysk roulette med människoliv, håll det ni lovat – vård på lika villkor i hela länet. Vi kräver tre fullvärdiga akutsjukhus som ni har lovat oss! Hela länet skall leva!”
Vad händer nu? På det möte som Socialdemokraternas förtroenderåd i Västernorrland höll på hotell Kramm i Kramfors visades partiets kris när de plötsligt skickade ut ett pressmeddelande om att landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist hade avsatts. Sollefteå arbetarkommun hade riktat misstroendeförklaring mot Strömqvist. Distriktsstyrelsen hade tagit beslutet ”i enighet”.
Eva Sonidsson, ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland, säger i media att det har blivit en låsning i processen och för att komma vidare ville de att Elisabeth lämnar sin plats. Sonidsson erkänner också i en intervju med SVT att Socialdemokraterna påverkats av den stora manifestationen.
Socialdemokraternas förtroenderåd röstade igenom ett dokument som säger att ”i de fall kunskapsunderlaget visar att grunder för fattade beslut inte är hållbara måste planerade åtgärder omprövas och besparingskrav omfördelas”. Detta tolkas nu av många som att nedskärningsplanerna i Sollefteå kan komma att rivas upp.

Det är kampen som har skakat och splittrat S-politikerna. Men än är det långt till konkreta och bindande löften om att sjukhuset i Sollefteå blir kvar och att sparplanerna skrotas.
Att det måste sparas är ett mantra som har satt sig ordentligt. De talar nu om att ”vända på alla stenar” och se om man kan hitta andra lösningar. Men efter årtionden av nedskärningar kommer vi inte göra stora fynd under någon sten.
Det vi behöver göra är att kämpa för mer resurser till vården. Budgeten måste öka. Det finns idag mer resurser än tidigare i Sverige. Problemet är att de finns på fel ställen.
På samma sätt som det politiska etablissemanget hela tiden matar oss med att det måste sparas måste vi visa på behovet av det motsatta. Vi måste också betona behovet av kamp och protester. Vi behöver sätta press på politikerna för att resurser satsas på vården och andra svältande verksamheter.
Vårdens problem kommer inte att kunna lösas bara inom länet. Vi behöver kräva att staten satsar resurser till sjukvården. Det är heller inte bara Västernorrlands län som brottas med underskott. Vården är i kris i många landsting. Det behövs en riksomfattande kampdag för vården.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Stoppa nedskärningarna i vård och omsorg.
  • Sollefteå sjukhus kvar – dra tillbaka sparplanenerna.
  • Kraftig upprustning av välfärden i offentlig regi.
  • Nej till vinster i välfärden.
  • För en protestdag i hela landet mot nedskärningar och för upprustning av vården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!