Massivt stöd till gruvarbetarnas nej

2007-03-21 14:34:17




Den första ronden i avtalsrörelsen har vunnits av arbetsgivarna sedan fem av IF Metalls sex förhandlingsdelegationer inom industriavtalet har sagt ja till medlarnas låga treårsavtal.
Alla blickar riktas nu mot gruvarbetarna, vars förhandlare vägrat att underkasta sig.

För gruvarbetarna är det nu eller aldrig som de ska ha del av gruvbolagens enorma vinster. 4 000 kronor i höjd månadslön för 2007, inte 10,2 procent på tre år, vill de ha. Då krävs ett bra centralt ettårsavtal som golv, med en öppning för mer lokalt och full mobilisering i den lokala lönekampen.

Trycket är enormt

– Trycket är enormt. Det finns jättelika förväntningar i år. Se på företagsvinsterna och aktieutdelningarna. Nog finns det pengar, säger Tomas Nilsson, Gruvfyrans ordförande i Malmberget.
Gruvarbetaren Sixten Snell i Kiruna tror att det kommer att bränna till på slutet i årets avtalsrörelse.
– Det är en väldig rush i gruvorna och samtidigt problem med arbetskraft. LKAB hyr in entreprenörer som ”Bergteamet”, där arbetarna har 4 000-5 000 kronor mer i månaden än vi. Och när direktörerna ska betalas fattas det aldrig pengar.

”Kör inte över oss”

Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande i Kiruna, kräver att gruvarbetarnas förhandlare ska få vara med och motivera sitt nej till medlarna på IF Metalls avtalsråd nu på torsdag.
Harry Rantakyrö uppmanar också förbundsstyrelsen att tillåta fortsatta gruvförhandlingar och varnar dem för medlemmarnas vrede om de kör över gruvarbetarna.
Gruvarbetarna har också fått mycket stöd från fackligt aktiva landet runt inom till exempel ABB, Scania och SSAB. Därför väntar sig Rantakyrö också en kritisk debatt på avtalsrådet.
Inte heller tjänstemännen i gruvorna har sagt ja på grund av oenighet om hur siffror ska tolkas, och deras förhandlare har uppmanat Sif att lägga ett varsel om övertidsblockad. På den punkten fortsätter förhandlingarna, samtidigt som oron enligt Svenska Dagbladet växer bland gruvföretagens direktörer för konflikter i gruvorna.
Bland landets stålarbetare är kritiken stark mot det preliminära avtalet. Detta trots att man genom en ”framtung” konstruktion får ut nästan de 3,9 procent man krävt första året (om de 0,2 procent som avsätts för ett pensionsavtal inräknas).
Bert Johansson, ordförande för IF Metall på SSAB i Luleå, som själv sitter i den förhandlingsdelegation som till sist gav med sig efter hårda inre debatter och påtryckningar uppifrån, säger sig lida med medlemmarna.

”Det blev en chock”

– Det blev en chock att avtalet blev längre än det ettåriga vi krävt, och utgångskravet var för lågt. Den kritik som finns i Rättvisepartiet Socialisternas flygblad är riktig, säger han till Offensiv.
Hoppet om en förbättring står nu till den lokala avtalsrörelsen. Då visar det sig också vad orden från arbetsgivarrepresentanten Bo Huldt, vd för Stål och Metall, om att den utveckling av lokala lönesystem som utlovas i avtalet ska kunna ge mer pengar i de lokala förhandlingarna är värda.
– Vi måste se framåt. Det här är bara halva avtalsrörelsen, och nu måste vi testa det löftet i de lokala förhandlingarna.
Bert Johansson tycker också det är viktigt att ge gruvarbetarna fullt stöd på avtalsrådets möte.
– De får inte köras över, säger han.
Bo Larsson, ordförande för ABB-klubbarnas samorganisation IF Metall, är också mycket kritisk till de preliminära avtalen.
– Jag har varit runt och snackat lite med folk. Ingen tycker att det här är något vidare bra. Förbundet skulle ha gjort som vi föreslog istället, krävt kronor och ören, närmare bestämt 1 400 kronor per person.

Känner sig lurade

– De här procenten vet man inte vad det blir. Men det är klart att vi ytterligare kommer att halka efter Sif då de, med samma procent, redan tjänar runt 28 000 mot våra 20 500 kronor per månad.
– Hur drivs avtalsrörelser nu förtiden? Varför tar de in medlare så tidigt?, frågar han sig.
– Medlemmarna känner sig mer eller mindre lurade. Det här kommer det att bli en hel del diskussion om på avtalsrådet. Många tycker också att det är märkligt att förbundet kör över gruvarbetarna. Om de inte är överens, varför då ha så bråttom att svara, varför inte invänta hela organisationen?
Elin Gauffin
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!