Massprotester i Mexiko mot det dödliga våldet mot kvinnor

2017-10-04 21:42:26
I Mexiko har det genomförts stora demonstrationer mot våldet mot kvinnor sedan den 19-åriga Mara Castilla våldtogs och mördades den 8 september i år. Nu kräver demonstranter över hela Mexiko ett stopp på det dödliga våldet.

Den 8 september tog den 19-åriga studenten Mara Castilla en taxi hem från en bar. Hon kom aldrig hem, utan var försvunnen i flera dagar innan hennes kropp hittades. Taxichauffören hade tagit henne till ett hotell där han våldtog henne och ströp henne till döds.
Efter att mordet blev känt bröt stora protester ut runt om i landet med tiotusentals som demonstrerade mot våldet mot kvinnor. De som protesterar mot våldet kräver att regeringen slutar nonchalera kvinnornas situation och istället tar tag i problemet för att arbeta förebyggande.
Det dödliga våldet mot kvinnor i Mexiko är omfattande, och en rad olika fall som liknar Mara Castillas har uppmärksammats i år, men väldigt få fall blir lösta. En annan student hittades strypt till döds i maj i år, och de åklagare som ansvarade för fallet skrev i rättsutredningen att hon var en dålig student och promiskuös. En åklagare skrev i sociala medier att kvinnan fick skylla sig själv att hon mördades.

Enligt FN mördas sju kvinnor varje dag i Mexiko. I Puebla, där Mara Castilla mördades, har 83 kvinnor mördats hittills i år, och intresset för att klara upp morden är mycket lågt. Machokulturen är stark i landet och våldet mot kvinnor tas inte på allvar av varken polisen eller regeringen. Enligt flera undersökningar har över 60 procent av 15-åriga flickor redan utsatts för någon form av våld.
Mara Castilla använde sig av en app för att beställa taxi hem, något som många ser som säkrare än att ta en taxi på gatan då dessa ofta saknar både säkerhetsbälte och GPS. Många brott sker just i taxibilar i Mexiko, men på bussar och i tunnelbanan kan det vara ännu farligare. I huvudstaden Mexico Citys tunnelbana finns det till och med särskilda vagnar bara för kvinnor för att undvika sexualbrott på tåget.
Men Mara Castillas fall visar att kvinnor inte är säkra någonstans.Kvinnor i Mexiko kan inte göra mycket utan att riskera sina liv, och dagligen mördas i snitt sju kvinnor i landet.
De som nu går ut på gatorna runt om i landet visar att de inte längre accepterar det brutala våldet mot kvinnor, utan kräver ett omedelbart stopp.
Kampen måste nu fortsätta i samma riktning och trappas upp med fler och större aktioner för att visa att våldet, morden och förtrycket inte accepteras under några omständigheter. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!