Massprotester och politisk strejk

2006-11-01 16:35:12
Den nya högerregeringen får – om än hittills mest i ord – massiv kritik för sin attack på a-kassan, som av LO:s representantskap kallas en ”klasspolitik, inte jobbpolitik” som leder till ”ett successivt systemskifte på arbetsmarknaden”. Under regeringens hearing på måndagen varnade också såväl LO, TCO och SACO som a-kassorna själva för nya köer av socialbidragstagare och kaos på arbetsmarknaden, då datasystemen inte hinner ställas om till den 1 januari.
Till och med arbetsgivarna inom Sveriges kommuner och landsting varnar för att kommunerna inte klarar den kraftiga ökning de förutser av dem som tvingas begära försörjningsstöd – t ex färdiga studenter och deltidsanställda som utestängs från a-kassorna av hårdare kvalifikationskrav – utan ökade statsbidrag.
Vänsterpartiet har anmält regeringens hafsverk till konstitutionsutskottet. Och TCO:s ordförande Sture Nordh hotar på DN Debatt med att anmäla de nya a-kassereglerna till EU-kommissionen för könsdiskriminering om inte regeringen backar.
Kanske kan man ana en viss vacklan från regeringen då den hårt pressade arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har svårt att värja sig för alla tekniska invändningar om det snäva tidsschemat. Ändå tyder än så länge inget på att regeringen tänker backa från sin attack på a-kassan. Reinfeldt, Borg, Littorin & Co är hittills fast beslutna att piska fram en ny låglönemarknad och tömma facken på medlemmar när de sammanlagda avgifterna för a-kassan och det fackliga medlemsskapet rakar i höjden.
Då är nyckelfrågan vad LO egentligen menar med sitt uttalande från representantskapet om att ”vi kommer att med alla fackliga och politiska medel bekämpa en utveckling mot ökad otrygghet och lägre löner för våra medlemmar”.
Från hela landet ställer medlemmar i lokala fackklubbar, sektioner och avdelningar krav på landsomfattande protestaktioner. Gensvaret under den senaste veckan från arbetande och arbetslösa på Rättvisepartiet Socialisternas protestlistor ”Rör inte vår a-kassa” tyder också på att det spontana stödet för krav på massprotester nu är större än kanske någonsin i modern tid. Det gäller även från många som bittert ångrar att de röstat på högeralliansen som ett sätt att ”straffa Perssons regering” utan att ha förstått vad den så kallade ”jobbpolitiken” går ut på.
Beslutet på LO:s representantskap förra fredagen blev att genomföra någon form av manifestation och att tillsätta en arbetsgrupp. Exakt när, var och hur en sådan manifestation ska genomföras är ännu inte bestämt. Enligt uppgifter till Offensiv från Transports ordförande Per Winberg och LO-ombudsmannen Per Johansson handlar det förmodligen om att genomföra en demonstration i Stockholm i mitten av december, några dagar innan riksdagen ska fatta beslut i a-kassefrågan den 20 december. Dagar som nämnts är i samband med IF Metalls extrakongress i Stockholm den 14-15 december.
RS/Offensiv föreslår mot denna bakgrund att fackligt aktiva i alla fackföreningar och i hela landet ska samlas bakom krav på:
• Landsomfattande kampanj där hela landet ska sjuda av tvärfackliga protestaktioner och demonstrationer från och med nu till riksdagsbeslutet den 20 december. Ett exempel tas i Stockholm, där tunneltågförarna i Seko klubb 119 inbjuder alla till en första fackligt arrangerad demonstration onsdag den 15 november, dagen innan regeringens a-kasseförslag börjar beredas i riksdagen.
• Politisk strejk och massdemonstrationer till exempel på eftermiddagen den 14 december. Med en politisk strejk skulle Sverige stanna och en mobilisering underlättas, där till exempel facken hyr bussar från hela Mellansverige, till en historisk massdemonstration i Stockholm.
Det är hög tid att den svenska fackföreningsrörelsen sätter sig i respekt och visar sin samlade styrka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!