Massprotester över södra Kurdistan

2017-12-20 23:13:21
Det var på tisdagen den 19 december massiva protester i Baschur Kurdistan (södra Kurdistan, Irak) mot de styrande partierna, korruption och maktfullkomlighet.

Demonstrationerna riktas i första hand mot utgången av det misslyckade självständighetsförsöket, men handlar om ett långtgående missnöje. ”Bort med tjuvarna och dess representanter” är en vanligt förekommande paroll.

Spänningarna i Baschur Kurdistan har funnits i flera år, men har förvärrats sedan folkomröstningen i september där en majoritet av befolkningen röstade för självständighet från Bagdad och Irak. Men istället för att driva igenom självständigheten med massivt folkligt stöd beordrades de beväpnade styrkorna tillbaka från kurdiska nyckelstäder av de styrande, och lät irakiska armén och shiamuslimska miliser ta över. ■
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!