Massrörelse bland chilenska studenter

2011-06-29 14:28:04
30 000 gymnasie­elever, studenter och lärare demonstrerade den 23 juni i Santi­ago mot privatiseringen och marknadsanpassningen av utbildning­en i landet. I två veckor har rörelsen pågått med elev- och studentstrejker och ock­upationer av 500 läroverk. Den 16 juni demonstrerade 100 000 och lärarna strejka­de.
– Demonstrationen var väldigt bra. Gymnasieelever, studenter och arbetare deltog. Då det finns ett stort folkligt missnöje, börjar våra föräldrar att vår kamp är på allvar. Det är inte möjligt att våra föräldrar ska behöva ta stora lån för att vi ska få vår utbildning, som ju är en rättighet, säger Laura Ortiz Carvajal, talesperson för ACES, som organiserar gymnasieelever.
– Vi kräver gratis kollektivtrafik för elever och studenter, för en offentlig och gratis utbildning av kvalité, upprustning av yrkesgymnasierna och betalda praktikplatser, och mot privatiseringarna. För att bekosta detta bör kopparn återförstatligas un­der arbetarnas och folkets kontroll, menar hon.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!