Massutvisning av irakiska kurder

2009-02-18 14:35:36
Med en massiv polisstyrka på närmare 80 personer, 8 piketbussar, flera polisbilar, en ambulans samt räddningstjänsten skulle en massavvisning av 50 irakiska kurder ge- nomföras från Göteborg till Bagdad den 12 februari.
Asylrörelsen fanns tidigt på plats vid Sagåsens flyktingförläggning för att försö­ka stoppa avvisningen.

Redan kl 04.00 på morgonen hade de första demonstranterna samlats.
Polis på plats hade räknat med protester efter att fem utvisningar  stoppats vid förvaret i Göteborg. Bi­lar på väg mot förvaret stoppades för att hindra en större blockad.
Hela området runt Migrationsverket och flyktingförvaret spärrades av. Alla som korsade avspärrningsbandet hotades med omhändertagande. Demonstranterna började blockera vä-gen med sig själva och tre bilar. En polis­man gick fram till en kvinna som kör­de en av bilarna och hotade hen­ne: ”Om du inte flyttar på bilen kan jag skjuta dig”.
Till förvaret kom sedan en inhyrd lokaltrafikbuss med plats för 50 personer. Från Sagåsens flyktingförläggning skulle 17 kurder transporteras till flygplatsen där ytterligare flyktingar från andra platser i Sverige skulle sättas på det chartrade planet.

– Vi försökte stoppa bussen när den kom körande, men polisen gick våldsamt in. Med tanke på att det var två poliser per demonstrant, hade vi ingen chans att lyckas med blocka­den, säger Stefan Berg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
När blockaden vid förvaret misslyckats åkte de 50 demonstranterna  gemensamt till Landvetter för att protestera.
En stor banderoll hängdes ned ovanför incheckningen med texten ”Stoppa deportationerna” och i megafon informerade demonstranterna passagerare om vad som skedde ge­nom att låtsas vara flygplatsens högtalarsystem. ”Landvetter informerar, just nu pågår en massutvisning av irakiska kurder till Bagdad. Landvetter uppmanar passagerare att bortse från att dessa riskerar döden” ropades ut, något som fick stor uppmärksamhet.
När det chartrade planet lyfte kl 09.45 avslutades aktionen, som inte lyckats stoppa utvisningarna.
– Vi gjorde allt vi kunde men det räckte inte, men vi fortsätter kämpa, vi har visat att vi inte ger oss, säger Cattis Laska från Ingen människa är illegal.
De anhöriga till de utvisade grät vid fönstren, med händerna tryckta mot rutorna när de såg planet lyfta. Svenska myndigheter har återigen slagit familjer i spillror.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!